От "Продължаваме промяната" обявиха, че ще отидат на среща с БСП, но подкрепа за правителство с третия мандат е малко вероятна. От партията са доволни, че партиите са осъзнали важността на лидерските срещи, коментираха председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров и колегата му Даниел Лорер. Двамата коментираха темата в сутрешните блокове на телевизиите днес.

"Радваме се, че важността на лидерските срещи започва да става ясна. Настоявахме за това от самото начало. За съжаление, самата Корнелия Нинова не уважи нашата среща в парламента, когато мандатът беше при нас. Изпрати заместници. В нашето разбиране откритите срещи в парламента между лидерите са правилният формат, в който да се обсъждат приоритетите", заяви Даниел Лорер по NOVA.

"Макар и да управлявахме заедно с БСП успешно 6 месеца, след това излязоха сериозни разделителни линии. Вероятността да бъдем част от кабинет на БСП е доста малка. И ГЕРБ и ДБ бързо ще заявят своята отрицателна позиция", поясни той.

От ПП имат заседание на колективните органи в сряда и тогава ще решат как ще процедираче нататък, стана ясно от думите на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров по БНТ. По думите му, сега БСП трябва да каже дали е променила отношението си по някои от нашите приоритети в декларацията, която бяхме подготвили за третия мандат. Най-важните теми са съдебната реформа и Изборният кодекс.

"Завоят на БСП е много ясен - от коалиция с ДБ и ПП и едно кризисно управление до гласуването на председател на НС и коалицията за гласуването на Изборния кодекс - ГЕРБ, ДПС и БСП. Завоят и промяната от позицията от партия на промяната в партия на статуквото беше завършен в 48-ото НС", добави Гюров и посочи, че не вижда някакъв успех за реализирането на третия мандат в ръцете на БСП.

На въпрос какво смята за спрягания за служебен премиер Атанас Пеканов, Лорер каза следното: "Чух версии, в които той е лансиран като важен участник в бъдещи политически проекти".

"Трудно ми е да врачувам по намеренията на Президентството. Президентът се чувства много комфортно да властва като суверен. Това ще е поне до април", допълни още депутатът от ПП.

Лорер коментира и случая Nexo като направи връзка с разискването на закона за разследване на главния прокурор.

"Забележете кога този скандал изскочи в общественото пространство. Тези разследвания в САЩ се водят от месеци. Прокуратурата избра един абсолютно специфичен момент - когато имаше вероятност мандатът да се даде на "Демократична България". Те имаха най-голям шанс да съберат някаква подкрепа. Точно в парламента достигнахме до важния закон за контрол над главния прокурор, който е сърцето на правосъдната реформа. Прокуратурата е безконтролна. Тя не се отчита пред никой. Когато стигнахме до момента, в който парламентът разисква закона за разследване на главния прокурор, се появи Nexo. За мен тези съвпадения са необясними", каза Лорер.

Той обяви, че предстои "Продължаваме Промяната" да реши дали ще покани "Демократична България" на общо явяване на изборите.

"На следващия вот предстои отново да се сблъскаме с машината на миналото. Важно е да обединим всички сили в обществото, които искат България да стане една модерна, здрава и справедлива държава. Покана може да има, след като бъде официализирано от нашия Национален съвет", каза Лорер.