Над 700 хиляди пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от 1 октомври. Средствата за това бяха заложени в бюджета от правителството на "Продължаваме промяната". Преизчислението обхваща 1/3 от общия брой пенсионери в България. Целта е пенсиите да се осъвременят и да се премахне несправедливостта, според която по-отдавна отпуснатите са по-ниски спрямо по-скоро отпуснатите, при един и същ осигурителен стаж и възраст на хората.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев поясни (видео):

"С актуализацията, която беше внесена от нашия кабинет и приета от парламента, се увеличават старите пенсии от 1 октомври. Това са пенсиите от 90-те години, отпуснати до 2008 г. - основно тези, които са изостанали в годините, тъй като не са правилно индексирани, не е прилагано швейцарското правило. НОИ за съжаление няма да изпълни закона и няма да изпрати разпорежданията преди влизането на тези пенсии в сила на 1 октомври. Това, което ние направихме за улеснение на хората, е да пуснем калкулатор, където те могат да въведат данните, свързани с тяхното пенсиониране и на база на това да видят как би се актуализирала пенсията в индивидуален размер - без вдовишки добавки и допълнителни пращания, които те получават извън основната си пенсия".

След преизчисляването средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с малко повече от 8,5% спрямо септември 2022 г. Преизчислени ще бъдат пенсиите, свързани с трудова дейност - за осигурителен стаж и възраст. По друга формула ще се преизчисляват тези за инвалидност и вдовишките.

Преизчисляването трябва да се извършва служебно от Националния осигурителен институт (НОИ). Служебното правителство обаче реши НОИ да пусне новоизчислените пенсии след изборите, на 3 октомври, въпреки че това трябваше да бъде направено поне седмица по-рано, за да могат хората да си ги видят.

Снимка: ПП

Именно затова, за улеснение на гражданите, "Продължаваме промяната" направи калкулатора, чрез който всеки може да сметне новата си пенсия.

Полученият чрез калкулатора размер се сравнява с размера на пенсията за предходния месец септември. Когато преизчисленият размер на пенсията и размерът ѝ към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсията се определя в по-високия размер.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!