"Продължаваме промяната" (ПП) категорично подкрепя членството на Украйна в НАТО. Това се посочва в позиция на партията. Повод за коментара им е появилата се в някои медии информация, че представители на ПП не са се подписали под проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, внесен днес в парламента.

Декларацията е подписана от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски (ДПС), от съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов, председателя на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, както и от Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Павела Митова (ИТН).

От ПП уточняват, че народни представители от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" активно са се включили в съставянето на декларацията, заедно с другите подкрепящи парламентарни групи.

"Всеки един член на парламентарната група и изпълнителния съвет на ПП застава зад думите в документа", посочват от партията.

От ПП припомнят, че правителството на Кирил Петков активно е заявявало тази подкрепа у нас и в чужбина.

В проекта на декларация се казва, че Народното събрание категорично настоява за прекратяване на всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народ. Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, пише в документа.