"Продължаваме промяната" и ГЕРБ продължиха и в пленарната зала спора по спрения милиард от Брюксел от Плана за възстановяване. Повод за нажежаване на политическите страсти даде с декларацията си председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

"Има една дума, от която ГЕРБ бяга, като дявол от тамян, и тя е отговорност. Когато пътищата са в тежко състояние, ГЕРБ и техният вожд хукват да броят дупки, вместо да се смирят. Когато енергетиката е в хаос, те казват - "новите управляващи са виновни", започна Гюров. Той обвини, че бившите управляващи унищожавали енертегетиката цели 12 години и опразвали хазната, защото парите отивали "в чекмеджета и сектори без реформи".

"Когато за месеци постигнахме рекордна събираемост и започнахме да спираме кранчетата на мафията, от ГЕРБ се уплашиха и внесоха вот на недоверие", отбеляза председателят на ПГ на ПП. Тази седмица, по думите му, била произнесена и окончателната присъда на този вот на недоверие - "излишекът в хазната е повече от 1 милиард лева", похвали се Андрей Гюров.

"От ГЕРБ отново подскочиха с поредната лъжа - този път Бойко Борисов обяви, че планът бил провален и отправи обвинения за безотговорност. Господинът никога не е носил отговорност за своите провали, той ги прехвърля на друг и излиза сух, но на народа му омръзна да плаща сметките на Борисов", заяви Гюров. Той отново прехвърли вината за орязаните пари на ГЕРБ, понеже при итхното правителство била гласувана рамката на Плана за възстановване - през февруари 2021 г. "Това е Бойко Борисов, човекът с чекмеджето. Хората ви свалиха от власт, за да има по-голям икономически растеж", обобщи Андрей Гюров.

В същото време изтъкна и точно противоположен довод за редуцирането на евросредствата по Плана за възстановяване: "Корекцията означава, че икономическите показатели на България са по-добри и икономическото ни възстановване е по-бързо, отколкото когато вие сте на власт".

"Нека гражданинът Борисов да се яви в Народното събрание заедно с бившия си вицепремиер Томислав Дончев и да се извинят за разпространените лъжи", призова той. И попита дали ГЕРБ ще продължат да застрашават Плана за възстановяване, или целта им е друга - "България да се върне в блатото на корупцията и нагласените схеми".

"От изречените думи няма нито едно изречение, което е смислен въпрос", реагира Томислав Дончев от триибуната. "До момента България е договорила по националния план и по оперативните програми нула. И е платила нула", контрира депутатът от ГЕРБ.

Дончев предупреди, че проблемът вече не е дали ЕК е отписала от парите за страната ни един милиард, а колко милиарда ще загуби България през следващата година. "Залагам на 3 милиарда", даде своята прогноза Томислав Дончев.

"Нула, две нула - да, вие сте добри по отношение на "плана за дестабилизация" на България", опонира Филип Попов от БСП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък разкритикува председателя на НС за липсата на 22-те проектозакона, необходими за Плана за възстановяване.

"За пореден ден демонстрирате, че не можете да овладеете пленарната зала. В този проект за седмична програма ние не виждаме онези 22 закона, за които вече седмци наред твърдите, че са жизненоважни за Плана за възстановяване. Това е въпросът на въпросите. Докладът на омбудсмана ли е най-важното, или законите за плана? Нула, нула законодателни решения по Плана за възстановяване", възкликна Атанасова.