Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" остро се противопоставя на поредния опит на президента Румен Радев да неглижира решенията на Народното събрание. И заедно със своето служебно правителство да заема позиции и да предприема решения, които противоречат на интересите на България и застрашават сигурността ѝ, отделяйки я от съюзниците ѝ в ЕС и НАТО.

Не е израз на "суверенно решение" на България, както твърди президентът, България да не участва в инициативата на Европейската агенция по отбрана за доставка на боеприпаси за Украйна.

Висшият орган на държавната власт е Народното събрание и неговите решения са задължителни за всички институции. C решението си за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна миналата година 48-ото Народно събрание задължи правителството "да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности", се заявява в позицията. 

Отказът от предоставяне на боеприпаси и оръжие, финансирани със съюзнически пари, е и отказ от възможността за бърза модернизация на българската армия, на която президентът е върховен главнокомандващ и от която произхожда. Българската военна индустрия е напълно способна да произведе необходимата техника. A българският национален интерес изисква спешно да бъде усилен отбранителният капацитет на страната и да бъдем надежден съюзник в НАТО и ЕС, което да гарантира националната ни сигурност. Мирът, за който зове президентът, не може да бъде постигнат без оттеглянето на агресора.

Категорично настояваме президентът Радев да спазва духа и буквата на Kонституцията, в която се е клел и да отстоява единствено българския национален интерес, се казва още в позицията. 

По-рано президентът Радев заяви, че България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. "Това е наше суверенно решение. България ще подкрепи европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира", каза държавният глава в отговор на журналистически въпрос относно съвместното закупуване на боеприпаси за Украйна в рамките на ЕС.

"Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори", бе категоричен Радев. "И е редно българските граждани да знаят отсега позицията на партиите, които след тези избори ще решават от името на България, дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната", подчерта държавният глава.