"Продължаваме промяната" и "Демократична България" искат общ отбор извън политическите конфронтации и отдръпване на политическите водачи.

Проектокабинетът на ПП ще включва както хора от ПП, така и от ДБ. Това заяви пред bTV народният представител от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

"За нас е важно, че това е протегната ръка за бъдещето на България. Нашето предложение е към това. Дали ГЕРБ ще реагират положително - съмнявам се. Скептичен съм към тях. По отношение на БСП ще видим дали им е по-важен Изборния кодекс, или мислят какво да направим с тази държава, за да има стабилност", добави той.

Депутатът от ПП изрази надежди за повече време от президентството за връчването на мандата.

Скоро ще обявим нашия кандидат за премиер. Нужно е отдръпване на политическите водачи, за да има лесен начин за постигане на разбирателство. Това ще е ползотворно за намиране на съгласие в парламента", посочи Лорер.

Той коментира и предложения кабинет на Николай Габровски с първия мандат. "Най-страшното бяха кадрите на ГЕРБ, които се появиха. Начело с дамата, която, бидейки шеф на етичната комисия в МВР, не видя проблем с това, че децата ни ги бият на жълтите павета. Още по-страшна беше номинацията на г-н Павлов за министър на енергетиката. Огромният проблем е, че миналата година през септември той подписва отказ България да купи от Азербайджан две трети от договореното количество", посочи Лорер.

Според него по този начин страната ни продължава да купува по-скъпо синьо гориво от "Газпром". "Къде са резултатите от магистралите, къде са резултатите от язовирите - потъват в прокуратурата", подчерта депутатът от "Продължаваме промяната".

Лорер коментира още, че президентът Румен Радев е бил последователен за Изборния кодекс и допълни, че БСП вече са подкрепяли въвеждането на машинното гласуване. "Неизпълнимо е да мислим как отиваме на избори. Битката за Изборния кодекс е битката за следващите избори", добави бившият министър.

Малко по-рано, също пред bTV, съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че "ще трябва да се постараем да сглобим отбор извън най-острите политически конфронтации". По думите му лидерите трябва да останат в парламента

"Трябва да се търси такъв кабинет, който да е извън кръга на политическите сили, които ще застанат зад него, защото това очевидно аритметично не може да бъде достатъчно. Ние ще трябва да се постараем да сглобим един отбор, който да бъде малко извън най-острите конфронтации и разделителни линии. Ако ги пренесем върху кабинета, той няма да бъде избран", смята Иванов.

"Там от една страна трябва да остане конфронтацията. От друга страна пък ще трябва ние да поемем отговорността да търсим, въпреки конфронтацията, някакви допирни точки и то на ежедневна база. При липсата на стабилно мнозинство се видя, че отиването в другата крайност, при която хора, които нямат политически опит, влизат с летящ старт на най-високото ниво. Те има своите позитиви, защото те са очакването за освежаване, но същевременно създава определени проблеми", каза още Христо Иванов.

Той заяви, че имат политическа отговорност да търсят формула за кабинет и че водят разговори от самото начало. Според него трябва да се разговаря с всички системи отговорни политически сили, които "не поставят под съмнение евроатлантическата ориентация".