"Продължаваме промяната" и "Демократична България" сезират Конституционния съд за отстраняването на шефа на Сметната палата, което, според тях, е осъществено от парламента по изцяло политически причини. Двете формации подават още в сряда искането уволнението на Цветан Цветков от НС да бъде обявено за противоконституционно, съобщиха на брифинг в парламента представители на двете парламентарни групи.

"Това е политическа саморазправа", заяви Надежда Йорданова от ДБ.

"Председателят на Сметната палата беше освободен изцяло с политически аргументи в пълно нарушение на Закона за Сметната палата и конституцията. Това не беше упражняване на правомощията на Народното събрание по смисъла на Конституцията, това беше политическа гилотина", добави тя.

"Най-сбито казано, причината за освобождаването на Цветан Цветков е, че той не се включи в хора на ГЕРБ и ДПС по темата "Нексо", заяви и Никола Минчев от ПП.

Според него Цветков е отстоявал независимостта на своята институция. "Така е по Конституция, не така го разбират нашите политически опоненти. Този политически акт не може да остане неатакуван", категоричен беше бившият председател на парламента.

От двете формации обявиха, че още не са обсъждали дали ще поканят Цветан Цветков за кандидат-депутат от тяхната бъдеща коалиция.