Народното събрание събрание освободи изненадващо от поста му председателя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа "за" и 82 "против".

Мандатът на Цветков всъщност е изтекъл преди година - през март 2022, но вносителите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" изтъкнаха, че палатата не е осъществявала необходимия одит върху партийните пари и дарения, като взеха повод и аргументи и от скандала "Нексо". 

Освобождаването на шефа на Сметната палата влезе като извънредна точка в дневния ред на НС в петък, а вносители на проекторешението са лидерите на четирите парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Срещу отстраняването му се обявиха от ПП, ДБ и "Възраждане".

В четвъртък вечерта Цветков, заедно с шефа на НАП, беше на изслушване пред бюджетната комисия по повод дарителите на "Нексо", а проекторешението е било депозирано тази сутрин и като резултат от това. От ДБ и ПП дори обвиниха участниците в лидерската среща, че там са договорили рокадата, въпреки че тя се проведе пред медиите и такава тема не бе дискутирана.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изтъкна като причина за освобождаването изтеклия мандат на председателя, който е седемгодишен. По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. 

"Няколко одита, възложени от Народното събрание на Република България, не бяха представени. Това е едното основание. Второто основание е, че според нас, всички вносители, категорично Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии", посочи тя.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова беше категорична, че Сметната палата не упражнява най-важното си правомощие, а именно - да одитира и пази парите в държавния бюджет. Тя не се съгласи с ДБ, че става въпрос за казуса "Нексо" и финансирането на партии. По думите ѝ решението е държавническо. Нинова отрече и твърденията на оратори от ПП и ДБ, че одитът за язовирите е бил засекретен не от Цветков, а от прокуратурата. Тя беше категорична, че Цветков не си е вършил работата.

Зам.-председателят на НС Йордан Цонев от ДПС обаче изтъкна като мотив и скандала с "Нексо".

Снимка: БТА

"Очевидно е, колеги, че тази смяна е предизвикана от скандала "Нексо" и финансирането на ДБ и обяснихме, че това е петно върху цялата политическа система. Уви, "Нексо" не е разпадащият се наратив. Трябваше да се поясни в каква връзка е искането на това знаково освобождаване, аз към г-н Цветков нямам професионални забележки, защото трябва да оставим по-чист човека, който е работил за институцията и България", заяви Цонев, като посочи, че познава Цветков като професионалист още от времето на старото СДС преди всички останали в тази зала. 

Той напомни, че ДПС и ГЕРБ са го подкрепили, след като е бил предложен от Реформаторския блок по време на втория кабинет "Борисов".

"Най-невярното нещо, което се каза днес от тази трибуна е, че Сметната палата няма правомощия да проверява даренията и откъде идват", заяви Цонев и цитира точния член от Закона за политическите партии. Депутатът от ДПС беше категоричен, няма никакви дупки в законодателството и ако Сметната палата беше поискала справка от НАП, щеше да види, че даряващите лица нямат тези възможности. "При такъв скандал трябва да се поеме отговорност", категоричен беше Цонев.

"Политическа гилотина", нарече случващото се бившата правосъдна министърка от ДБ Надежда Йорданова, а Асен Василев от ПП репликира, че след като освобождават Цветков заради "Нексо", то трябвало да поискат оставката и на главния прокурор със същия аргумент. Василев определи решението като "скандално" и се възпротиви.

Снимка: БТА

"От днес за днес решавате, че искате да отстраним шефа на Сметната палата без мотиви. Видяхме, госпожа Атанасова каза, че не бил внесъл някакви доклади, но не знаела кои. Сметната палата си върши работата по закон, но, че законът е така направен, че тя има много малко правомощия. Тя прави само одит за съвместимост, точка", заяви Василев. 

"Това не е нито конституционен, нито законосъобразен, нито институционален подход. Това е просто една мръсна предизборна кампания и да, ако ние сме сбъркали някъде, искаме тази комисия да го установи и да си понесем и ние щетите, както съм казал", каза лидерът на ДБ Христо Иванов, чиято формация е получила 400 000 лв. дарения за две години от служители на "Нексо".

От ДБ и ПП намериха освобождаването на Цветков и за противоконституционно.

Сред най-активните защитници на оставането на поста на Цветан Цветков беше депутатът от ПП Настимир Ананиев, чието име беше замесено в скандала "Нексо".

"Предстоят одитни доклади и проверки тази година за саниране, проверка на горите, незаконното протичане на обществени поръчки, сега махаме един човек, за да сложим друг- удобен, и да не се извършат законно всичко тези проверки", заяви Ананиев.

От "Възраждане" не подкрепиха смяната с довода, че мандататът, така или иначе, вече е изтекъл, но въпреки че те били най-одитираната от Сметната палата партия, рокадата трябва да се осъществи от следващото НС, а не от "умиращ парламент".

Снимка: БТА

Самият Цветков пък заяви, че също е изненадан от отстраняването му. Преди гласуването той посочи, че даренията във връзка с "Нексо", вече са публикувани на сайта на институцията, а в момента се извършва и одит и на всички дарения на политическите партии.

Шефът на Сметната палата допълни, че по закон одиторите били длъжни да проверяват само дали даренията съответстват на доходите на дарителите. Но заради случая "Нексо" е било взето решение допълнително да проверят и източника на доходите на дарителите. Цветков уточни, че същото е обяснил и пред депутатите от бюджетната комисия в четвъртък.

За временно изпълняващ длъжността председател на Сметната палата беше определена Горица Кожарева, която в момента е заместник на Цветков.