Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.

Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България".

"Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с ясните мотиви, че той немалко пъти злоупотреби със своето служебно положение - Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), където имаше оттеглена оставка, човекът беше в зала и дори не му се даде възможността да обясни, че си е оттеглил оставката. Цялостно показваме "червен картон" на ГЕРБ за работата в последните три месеца", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той обясни, че подписите са събрани от "Продължаваме промяната" и БСП. "Ние знаем, че и "Възраждане" имат такава инициатива, но нашето входиране на подписи включва само "Продължаваме промяната" и БСП. В пленарната зала ще се види коя партия как ще гласува, каза Петков и обясни, че искането ще се гледа утре.

По-късно в прессъобщение от ПП съобщават, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) констатира, че председателят на Народното събрание злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС.

Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС, се посочва в съобщението.

"Продължаваме Промяната - Демократична България" няма да спре да се бори България да се превърне в нормална европейска държава. ГЕРБ получава ясно съобщение, че не може да спира работещите институции, които целият български народ очаква, заявяват от формацията.

ПП-ДБ очакват подкрепа и от другите политически сили, които са критикували работата на Желязков.

 "Ако всички партии, които са поискали оставката на Желязков, гласуват за тази оставка - той няма да бъде председател на Народното събрание утре", каза Асен Василев.

Ако ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" гласуват за оставката на Росен Желязков тя може да стане реалност, тъй като това са 120 гласа. ГЕРБ и ДПС разполагат със 105 гласа. Зависи ИТН как ще гласуват.