Днес ще отидем и с чиста съвест ще върнем папката с мандата празна. Това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, след като ден по-рано от ГЕРБ окончателно отказаха да продължат опитите за съставяне на правителство.

"Николай Денков ще вземе папката, ще бъдем заедно с другите лидери. Това, което се видя вчера, е, че дори последният ни опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърляме в хаос, беше отхвърлен от ГЕРБ. От тази гледна точка, ще я върнем празна", подчерта Петков.

"Аз съм много горд. Вчера някои хора се опитваха да казват, че ние се молим. Въобще не се молим. Това, което се опитахме да покажем, е какво означава да си спазим думата и какво значи да правиш нещо с чувство за дълг. Направихме го. Получихме поредната щуротия, 7 страници измислени текстове от ГЕРБ и тези хора показаха, че не могат да си държат на думата. Ние не го очаквахме и сега отиваме с чиста съвест да върнем втория мандат", коментира Петков.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ, също потвърди в студиото на БНТ, че "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще върнат на президента Румен Радев празна папка за втория мандат.

"Ще отидем при президента с ръководството на парламентарната група и с Николай Денков, но ще върнем празна папката, защото нямаме подкрепа за създаване на правителство. Вчера следобед ГЕРБ заявиха категорично, че не желаят да участват в преговори за втория мандат. Би било чудо да има някаква промяна, но не зависи от нас. Всички видяха, че ние направихме всичко възможно и се борихме до последно за това да има правителство. Защото много добре съзнаваме като политическа сила, че близо две трети от българските граждани не желаят предсрочни избори", заяви той.

Днес президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков - кандидатът за премиер на ПП-ДБ.

Първият мандат за съставяне на кабинет с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно вчера, след като парламентът гласува това решение с 226 гласа "за", без "против" и един "въздържал се".