ПП-ДБ ще изслушват последователно кандидатите на ГЕРБ за управител на БНБ и на Сметната палата. Още днес следобед първо депутатите на ПП-ДБ ще задават въпроси на Димитър Радев, съобщи съпредседателят на ПП в кулоарите на НС след срещата с Бойко Борисов и ръководството на ПГ на партията му.

"За регулаторите обсъдихме процес. Ние днес следобед ще изслушаме господин Радев за БНБ цялата група, ще дадем възможност на всички наши депутати да питат своите въпроси. Искаме да сме сигурни, че приоритетите са общи и че еврозоната ще бъде огромен приоритет", каза Петков.

Такъв разговор ще бъде проведен и с прясно огласената кандидатура за председател на Сметната палата в лицето на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

"Хубавото е, че различните депутати имат експертност по различните теми, така че ще може всеки един от депутатите, които са специалисти по точния регулатор, да попитат всички свои въпроси. Това ще бъде за всеки един човек оттук нататък за нас, за да сме сигурни, че когато се взима решение, то е първо, общоприето от цялата група, и второ, сме имали възможността да направим истинска проверка, истински диалог, реално да се направи изслушване по маниерите на западните държави", обясни Петков.

Петков потвърди, че ПП-ДБ ще отстъпят повечето председателски места в парламентарните комисии на ГЕРБ заради предварителна договорка, че те самите пък доминират в изпълнителната власт.

"Имахме разбирателство в самото начало, че комисията по европейските въпроси най-вероятно ще бъде при нас, а голямото мнозинство от комисии ще бъде при тях", каза Петков в кулоарите на Народното събрание.

"Така ще има позитивен ефект на конкуренцията и колаборацията между двете партийни групи. Комисията по европейските въпроси най-вероятно ще бъде при нас, а голямото мнозинство ще бъде при тях", добави той.

Относно търканията и взаимодействието между двете групи Кирил Петков констатира: "Имаме напредък с ГЕРБ".

И посочи като пример сутрешния разговор на двете политически сили в НС.

"Тази сутрин говорихме, че имаме еднакви виждания за бюджета. Обсъждахме и регулаторите и областните управители, като за Пловдив и София се избраха за областни управители хора, които не са много големи партийни дейци, а експерти. Целта бе да покажем на двете партийни групи какъв е подходът за действане и за другите области", заключи Кирил Петков.