След недвусмислено заявеното желание на ГЕРБ-СДС да разговарят с ПП-ДБ за евроатлантическо правителство, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев разсея съмненията дали в коалицията им има настроения за подобни разговори.  

"Няма разговори за правителство. Ние имаме ясна позиция, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първия мандат или с тяхно участие. Всички други интерпретации са свободни съчинения на група добронамерени или не чак толкова добронамерени анализатори", каза на брифинг Василев след заседание на парламентарната група.

От днес работа започва екип от осем души, излъчен от ПП-ДБ, за да подготви законодателна програма. Тя трябва да включва законите, необходими за Плана за възстановяване и устойчивост, за Шенген и Еврозоната, както и съдебната реформа, обяви Асен Василев. 

Идеята е преди следващото заседание на НС на 19 април да има изготвена хронограма с конкретните законопроекти и текстове.

Василев уточни, че идеята е заедно с юристи от ГЕРБ-СДС да се очертаят законите, които да бъдат приети от сегашния парламент. По думите му целта е да има яснота по законодателството, за да няма изненади "с допълнителни закони", които не са приоритет за българските граждани.

"Заедно с юристи от ГЕРБ да бъдат стиковани тези закони как ще бъдат приети във времето от този парламент и евентуално при избор на председател на парламента на ротационен принцип, както сме предложили, да има ясна програма във времето как това законодателно се случва, така че да няма изненади с допълнителни закони, които да влизат, а които не са приоритетни за българските граждани".

Към изброените от Василев важни закони, той добави и този за разследване на главния прокурор.

"Аз искам да направя правителство с ПП-ДБ, това е най-доброто за България", потвърди тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента преди рекордно краткото заседание на НС. А след изказването на Асен Василев, Борисов каза, че все пак се надява "разумът да надделее".