"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поискаха в неделя среща с президента Румен Радев, "за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза". Това обявиха с едновременни съобщения във фейсбук страниците си "Продължаваме промяната" и "Да, България".

Вчера "Продължаваме промяната" проведоха партийно заседание, но не обявиха веднага резултата от него. Преди началото му Николай Денков каза, че с ДБ са направили план, който цели "в тази много трудна среда да постигнат максималното"

ПП-ДБ станаха втора по численост парламентарна група, след като ПГ на ДПС остана с 25 депутати.

17 бяха изключени, а двама напуснаха, като в резултат групата стана четвърта по численост в Народното събрание - след ПП-ДБ (39 депутати) и Възраждане (38).

По този начин ПП-ДБ ще получи от президента Румен Радев (по неговите думи следващата седмица) втория мандат за съставяне на правителство.

Първият мандат не сполучи, след като коалицията ГЕРБ-СДС не събра необходимата подкрепа за кабинет с премиер Росен Желязков.

В петък президентът Радев изрази очакването си "новата втора по численост парламентарна група - тази на ПП-ДБ, ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция в 50-ото Народно събрание или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство". Президентът добави, че затова не бърза с конституционната процедура по връчване на втория мандат и ще направи това през следващата седмица.

"Парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите са в състояние да идентифицират и да се обединят около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира", подчерта Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.