"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще обявят кандидатите си за кметове и общински съветници в сряда. Това съобщи депутатката Антоанета Цонева в Разград. Тя уточни, че коалицията ще се яви с единни кандидати на национално ниво и Лудогорието няма да прави изключение, цитира я БНР.

В същото време две знакови фигури за ДБ - народният представител Манол Пейков и бившата депутатка Стела Николова, няма да са номинациите за кмет на Пловдив и Варна, каквито бяха предварителните нагласи. Преди ден стана ясно, че вместо Пейков ПП и ДБ са се обединили да издигнат за градоначалник в Града на тепетата проф. д-р Ивайло Старибратов, който беше в листите на "Демократична България".

Пейков съобщи в профила си, че преговорите с коалиционния партньор ПП са били дълги и тежки, като не крие, че от доста време се е готвил да бъде номиниран за кметския пост и намеква, че избраният е бил предпочетен от ПП.

"Както вече сте научили от медиите, на местните избори през октомври ние от ПП-ДБ ще се явим като коалиция. В ц я л а т а страна. Кандидат за кмет на коалицията в Пловдив ще бъде проф. Ивайло Старибратов. Мнозина от вас знаят, че се подготвям за участие в тези избори от почти година. Удивително много хора ме подкрепяха в това ми намерение - за което сърдечно им благодаря. Важно е да си дадете сметка, че - макар отстрани да изглеждаме като (почти) монолитна политическа сила - ПП-ДБ е сложна коалиция, състояща се от четири големи и две малки партии. Обединява ни общата ни цел да превърнем България в по-добро и по-справедливо място за живот", пише Пейков във Фейсбук.

И намеква, че ДБ са били за неговата номинация докрай, а не за избрания постфактум кандидат.

"Преговорите с нашите коалиционни партньори за това кои кандидати да издигнем на местните избори бяха дълги, тежки и напоителни. Това беше една напълно естествена (и здравословна, бих казал) борба на визии, на гледни точки, на характери, на амбиции (да, амбицията определено може да бъде и нещо полезно за един политик - особено когато е посветена на общото благо). Да, България - политическата сила, на която съм член (и която ме познава най-добре!) - твърдо подкрепяше кандидатурата ми от начало до край", разкрива депутатът от ДБ.

Днес стана ясно, че бившата депутатка от ДБ Стела Николова се оттегля от надпреварата за кметския стол във Варна. По предварителна информация в морската столица номинацията трябваше да бъде избор между нейната кандидатура и тази на бившия областен управител Благомир Коцев. Очаква се той да бъде номинираният.

Николова съобщи лично в профила си във Фейсбук, че няма да бъде кандидат-кмет.

"Скъпи приятели и съмишленици, през 2019г. бях кандидат за кмет на коалиция "Демократична България" без да съм член на някоя от партиите в коалицията. През 2023г. вече съм член на Да, България, но няма да съм кандидат на коалиция ПП- ДБ", пише юристката.

"Благодаря за подкрепата на Да, България и Зелено движение и много други хора за моята кандидатура! Желая успех на коалицията ни на местно и национално ниво и ще помогна според силите си за това", заявява още активистката на ДБ.

В Бургас се очертава да бъдат издигнати двама депутати. Едната кандидатура е на близкия до Кирил Петков Константин Бачийски, който чрез партията си "Средна европейска класа" е бивш мандатоносител на ПП. Другата - на члена на "Да, България" Димитър Найденов, съобщава "Сега" за ситуацията в другия голям морски град. Твърди се, че в ДБ са недоволни, че Бачийски е бил наложен без съгласувателни процедури в коалицията. И не считат издигането на Найденов за коалиционно нарушение. Така в Бургас най-официално се очертават две кандидатури, пише "Сега" за ситуацията в другия голям морски град.

В Пазарджик областният председател на "Да България" Николай Янев обяви през уикенда, че напуска. Оповестените причини - разминаване с принципите, които партията и ДБ са поели към избирателите, а и труден диалог с ПП. Реално обаче Янев от месеци бе поел по друг политически път, свързан с местната организация "Развитие за Пазарджик". Той е едно от лицата й. ПП, а вероятно и официално коалицията ПП - ДБ, ще застанат зад депутата Петър Куленски.