Делото за взрива до автомобила на главния прокурор трябва да бъде отнето от НСлС и разпределено на друг разследващ орган, който да проведе пълно и обективно разследване, а Борислав Сарафов да подаде оставка заради негови твърдения в публичното пространство по случая. Това поискаха в изявление пред медиите в парламента от "Продължаваме промяната-Демократична Българи".

Поводът беше изслушването по-рано в пленарната зала на вътрешния министър Иван Демерджиев за взрива пред колата на Иван Гешев и по-специално твърдението му, че семейството на главния прокурор не е пътувало нито в неговата кола, нито в кортежа.

"Още при първоначалното изявление от мястото на произшествието на зам.-главния прокурор Сарафов той "излъга българската общественост и създаде тежка манипулация, като заяви, че в кортежа се е возил главният прокурор и неговото семейство, след което бяха създадени настроения за това, че са застрашени съпругата, децата на главния прокурор", обвини депутатът от ПП-ДБ.

"Днес в пленарната зала от вътрешния министър разбрахме, че това е "абсолютна лъжа", добави Атанас Атанасов.

Атанасов призова по тази причина разследването да бъде отнето от Националната следствена служба, защото не й вярват.

"При това положение не можем да бъдем абсолютно сигурни, че разследването ще е обективно и пълно, затова смятаме, че делото трябва да бъде отнето от НСлС и разпределено на друг разследващ орган, който да проведе пълно и обективно разследване. В тази връзка смятаме и че Борислав Сарафов трябва незабавно да си подаде оставката, заради тази "лъжа, която той произнесе в публичното пространство и създаде такива обществени настроения", заяви лидерът на ДСБ.

Той напомни, че от ПП-ДБ още от самото начало са изразили съмнения за инсценировка и са настояли да се разследва и за това, защото имали подозрения относно обективността на фактите.

"След днешните отговори на вътрешния министър тези наши съмнения се задълбочават", заключи депутатът. 

По-рано Демерджиев съобщи още, че израелският експерт, заведен от следователите на оглед на мястото на взрива, е пристигнал в страната час и половина преди опита за покушение на Иван Гешев.