Коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и ГЕРБ отговориха на президента Румен Радев, който отправи остри критики към правителството и мнозинството в парламента по време на честванията на 146 години от Шипченската епопея. 

По думите на държавния глава максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна, се потвърждава, а управляващите страдали от властова булимия. 

Първа на изявленията на президента реагира бившата началничка на кабинета "Петков" Лена Бориславова. 

В пост в профила си във Фейсбук тя написа:

"Иронията на днешния ден: Ако не съществуваше рискът от поредни безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да управлява страната като я отдалечава и излага в Европа, като сключва тайно договори с "Боташ" за руски газ, като плаши народа с войни и студени зими, като контролира службите и назначения от него главен секретар на МВР; рискът да сме без бюджет (защото Радев отказа да го внесе през февруари), да не приемем законите по ПВУ (които служебните кабинети не написаха) и да загубим милиони европейско финансиране, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да трябва да сглобяваме редовен кабинет с най-големия ни опонент", пише Бориславова.

Минути след поста на Лена Бориславова, реакция последва и от ГЕРБ.

"Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!", гласи лаконичният пост на партията на Бойко Борисов. 

По-късно до медиите бе изпратена и официална позиция на Продължаваме Промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), която гласи: 

"За пореден път президентът демонстрира загриженост за запазване на влиянието си в службите, вместо загриженост за реалните проблеми на хората. Явно президентът не вижда неспособността на назначения от него Главен секретар на МВР да се справи с криминалната хроника от последната година. Не, господин президент, сигурността на гражданите е по-важна от Вашите властови амбиции и запазване на пълен контрол над службите за сигурност".