Съвместните усилия на България и Румъния ще продължат активно и през тази година, за да може страните ни възможно най-скоро да постигнат дата за премахване на проверките и по сухопътните граници в контекста на членството ни в Шенген. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след срещата с румънския първи дипломат министъра Луминица Одобеску.

Приемането на България и Румъния в Шенген е значим съвместен успех, който ще допринесе за подобряване на устойчивостта и положителното развитие на целия регион и Европа, заяви още Габриел. По думите ѝ приемането на двете страни в шенгенското пространство е резултат на доброто сътрудничество между двете държави. 

"България и Румъния са доказали, че с общи, добре координирани усилия, можем да постигнем значими цели".

Одобеску е на посещение в България по покана на Габриел. Двамата първи дипломати проведоха двустранна среща по актуални въпроси от двустранен и международен интерес, след което се състояха пленарни разговори между двете делегации.

Габриел отбеляза, че това е първо официално посещение на външен министър на Румъния от повече от десет години в България. Тя посочи, че за страната ни Румъния е стратегически партньор.

Министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску

Снимка: Булфото

От години страните ни споделят не само общи цели и съвместни успехи, това прави нашето сътрудничеството още по-значимо - както за нашите две страни, така и за региона, за ЕС и НАТО, каза още Габриел.

От своя страна Одобеску потвърди, че с Габриел са се споразумели да координират своите бъдещи действия за постигане на премахване на проверките по вътрешните европейски граници.

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел

Снимка: Булфото