Петима ще бъдат вицепремиерите в бъдещия кабинет, като така ПП ще е с двама. Петият ще е Калина Константинова от ПП, съобщи единият от лидерите на формацията Асен Василев в кулоарите на парламента. Тя ще отговаря за ефективното управление. Очаква се политическият документ да бъде подписан преди края на седмицата - с всяка от партиите поотделно. Преди това обаче трябва да минат партийните им форуми за одобрение на споразумението.

"Току-що обсъдихме няколко последни корекции. Говорим буквално за едно-две изречения. Надявам се окончателният текст днес да е довършен", каза той и обеща в мига, в който е готово коалиционното споразумение, да бъде оповестено на медиите.

"Корекции има в общото споразумение. Знаете, че юристите искат всичко да изпишат по-много конкретен начин. Не сме мислили как точно ще се подпише коалиционното споразумение - дали поотделно с всяка партия или всички на една маса. В момента искаме да го затворим, за да минат текстовете през органите на другите партии за одобрение", коментира Василев.

Той потвърди, че всяка партия от четворната коалиция ще има свой представител в министерството, което не управлява.

"Разбрахме се всяка партия да има свой човек по министерствата, за да не се получава партиен феодализъм", аргументира предложението на ПП Василев.

Идеята е така политическите сили да имат поглед какво правят коалиционните партньори по министерства, след като бе първоначално решено всеки министър да назначава по свое усмотрение заместниците си и екипите от съответната политическа сила, която го е излъчила.

"Идеята е правителството да се конституира максимално бързо. Когато ние имаме яснота относно коалиционните партньори и техните вътрешни одобрения на споразумението, тогава ще мога да говоря повече. Залагаме четири годишен мандат на управление в споразумението", каза още той.

Междувременно Калина Константинова от ПП също потвърди, че ще е вицепремиер на ефективното управление.

"Да, аз съм кандидатът на "Продължаваме промяната" за този пост. Но всичко това би било редно да получа покана след подписване на коалиционното споразумение от всички коалиционни партньори", каза тя. "Това е дигитална трансформация на държавната администрация". Тя изрази очакване коалиционното споразумение да е готово още в петък.

"Оттук нататък е в ръцете на управленските органи на коалиционните партньори, които трябва да събеседват, трябва да ревизират, ако имат някакви притеснения, и финални щрихи, които мисля, че трябва да се нанесат, да върнат обратно връзката", каза Константинова.

В кулоарите формациите коментираха преговорния процес, след като Кирил Петков сутринта заяви, че днес се уточняват последните детайли. Документът е изпратен на "Позитано", където БСП трябва да го гледат, да направят своите корекции и да го върнат обратно. Това бе потвърдено и от соцлидерката в кулоарите на НС.

Още тази вечер коригираният вариант на споразумението ще бъде върнат на ПП, съобщи Нинова. Тя посочи, че в него са залегнали и министрите и структурните изменения в бъдещия кабинет. Съобщи още, че едно от исканията на левицата е било записано в документа, а именно изграждане на ядрена енергетика чрез нови ядрени мощности, но не е уточнено къде точно - дали на площадката в Белене или в АЕЦ Козлодуй.

Снимка: Булфото

"Ще разберете предложенията за имена, след като финализираме писмения документ споразумение. Винаги сме ви казвали едно и също. Първо споразумението и политиките черно на бяло изчистено окончателно, след това постове и имена", каза соцлидерката. От "Позитано" 20 твърдят, че тя държи в неведение дори хората от ръководството кого последно от екипа си ще посочи за министър. 

"Още от началото на водене на разговорите, ние заявихме позиция да има обща лидерска среща, всички да седнем едновременно да изясним спорните въпроси, а не да си препредаваме един на друг промени в споразумението. До този момент ПП не са ни поканили на такава обща среща и до този момент знаем, че ще подписваме отделно", допълни Нинова.

От ДБ потвърдиха, че ще имат три министерства, като единият от министрите им ще бъде и  вицепремиер.

"Няма споразумение, което самостоятелно да е достатъчно добро при толкова сложна комбинация от участници, тъй че ще може да извлечем всякакви нюанси и източници на притеснение, просто трябва да решим да работим - и най-важното е следното нещо - колкото и да е сложно, колкото и да е трудно и да има рискове, в крайна сметка постигаме от наша гледна точка най-важната цел - да има управление в България, което да бъде структурно, във възможната степен независимо от корупционните кръгове в ГЕРБ И ДПС", коментира Христо Иванов.