Действащият украински президент Петро Порошенко обеща да признае резултатите от балотажа на президентските избори в Украйна на 21 април и да освободи поста, в случай че претърпи поражение, предаде ДПА.

Това ще бъде изборът на украинския народ и аз ще го призная, какъвто и да е той, каза Порошенко днес на стадион "Олимпийски" в Киев.

Порошенко чакаше напразно повече от час съперника си Володимир Зеленски за диспут между двамата на спортното съоръжение. Комикът и фаворит за президентския пост Зеленски беше дал ясно да се разбере още преди това, че не е склонен да се явява на диспут с Порошенко преди петък идната седмица.

Дали ще има диспут между двамата в петък, 19 април, все още не е ясно. Така или иначе, това няма да има особено значение за резултата от изборите, каза пред радио "Ехото на Москва" украинският политолог Вадим Карасьов. Някои от привържениците на Зеленски може и да се разочароват, но това няма да промени кой знае колко крайния резултат, посочи анализаторът.

В раздираната от криза бивша съветска република Зеленски, който е актьор и новак в политиката, спечели първия тур на изборите с резултат от около 30 процента от гласовете и с доста голяма преднина пред Порошенко. Според някои социологически проучвания преди втория тур Порошенко изостава от Зеленски с 20 процента и повече. Според изследване, цитирано от Франс прес, Зеленски ще победи с 61 срещу 39 процента.

На днешното събитие на стадион "Олимпийски", на което Порошенко беше сам, той направи изявление и отговаряше на въпроси на журналисти. До него стоеше празното място с името на Зеленски, предаде Асошиейтед прес.

Отвън се беше събрало голямо множество, което изслуша чрез предаване на живо какво говори Порошенко вътре на стадиона.

Украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че събралите се пред стадион "Олимпийски" са били около 5000, предаде ТАСС.