Поредна серия от работните срещи между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, този път по темата за параметрите на бюджета за тази година и финансовата част от управленската програма. Формациите са на позицията за поддържане дефицит в рамките на 3%, за да не се пипат данъци и да се подсигури присъединяването към еврозоната.

Въпреки че не е лидерска среща, на нея дойдоха и двамата съпредседатели на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. Бойко Борисов, очаквано, отсъстваше, но отсъстваха и лидерите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов - представител на "Демократична България" се оказа само Мартин Димитров.

"Днес трябва да се фокусираме върху технологията - с какви мерки вървим към бюджетна консолидация. Тази среща няма как да е последна, разговорите трябва да текат в присъствието на представители на Министерство на финансите", заяви в началото Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Теменужка Петкова попита ПП-ДБ за намерението им да се подготви управленска програма със срок на действие 18 месеца. "Трябва да кажете кое вие смятате за важно за тези 18 месеца и че трябва да бъде реализирано. Трябва да остойностим всяка една от тези мерки, за да кажем имаме ли ресурс и възможност", посочи тя, като напомни, че една управленска програма е за срок от 4 години.

Темата за държавните пари е базата, на която ще се управлява държавата, заяви бившият финансов министър Кирил Ананиев.

"Съгласен съм с това, за което се разбрахте на срещата на лидерите, че ситуацията е извънредна, нестандартна, как това се отразява върху бюджетния процес. В момента имаме предложение на Министерство на финансите, което ще анализираме и разгледаме. То е направено на базата на действащите политики, като е взето предвид отчета на бюджета за миналата година. С всичките му недостатъци, ще стане въпрос и за този отчет", коментира финансистът.

"В същото време, двете политически сили се разбраха да разработят своята управленска програма. Тя също трябва да бъде остойностена, като тези два процеса трябва да вървят паралелно. В един момент трябва да се съберат, за да постигнем поставените от нас цели. Крайният резултат ще бъде базата, на която ще се управлява държавата", заяви Ананиев.

Снимка: БТА

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев предложи изготвяне на серия въпроси към финансовото министерство, на базата на които да се подготвят няколко бюджетни сценария. В основата на тези въпроси е какво се случва с парите, заложени в проектобюджета от втория транш по ПВУ и защо харчовете на държавата са завишени, според Василев, с 42% тази година.

"Единият сценарий, който е разумен - какво се случва, ако получим едно от двете плащания тази година, което изглежда и най-реалистичният сценарий, ако изпълним всички мерки до средата на годината и получим второто плащане по плана. Мерките за третото плащане не е много реалистично да смятаме, че ще бъдат изпълнени тази година", смята той.

"Предлагам да се направи разчет, който да е съобразен със заложената инфлация спрямо миналата година, която мисля, че е заложена към 8,5-9 % в бюджета и това какво означава като разходи за издръжка, ако те нараснат с темпа на инфлация, а не с 43%. Ако има изключения по определени ведомства, нека видим защо ги има. Ако има започнати големи проекти, които налагат нещо в издръжката, което да е по-драматично, например", каза Василев.

Василев отбеляза, че приходите, като абсолютна стойност, в митниците растат почти толкова, колкото и тези в НАП. "Да се види какво обуславя този по-малък ръст на приходи, особено от ДДС. Заложеният ръст на приходи от ДДС е по-нисък от заложената инфлация, без да броим ръста на БВП. Да се види внимателно в приходите от акцизи на Агенция  "Митници" - беше вдигнат акцизът на цигарите", аргументира се той.

Снимка: БТА

Асен Василев предложи още за проектите над определена стойности, примерно над 50 милиона, да се даде степен на готовност: дали има избран изпълнител и проектът се изпълнява, дали има пусната поръчка, кога се очаква да бъде избран изпълнител, дали още сме на фаза изготвяне на документация преди да е пусната поръчка. "Ако е така, шансът да се направи този разход става много минимален. Да огледаме капиталовата програма голям проект като голям проект", посочи той.

"Не знаем какво има в капиталовата програма. Това е първият въпрос, на който трябва да намерим отговор, от колегите от Министерство на финансите, може би още днес. Трябва да си говорим и за консолидация по отношение на политическите приоритети. Конкретен пример: във вашата програма са заложени на годишна база инвестиции от порядъка на 12,5 милиарда. Боя се, че това число трябва да бъде леко ревизирано предвид бюджетните реалности. Двата процеса трябва да текат паралелно", коментира от своя страна Томислав Дончев.