Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна общност за последните десетилетия. Фактът, че България е една от само 29-те страни, получили и отстояли правото да участват във вземането на решенията за управление на Антарктида, ни носи национална гордост и е солиден международен капитал. Това каза президентът Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2, на която връчи националния флаг на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

Вижте снимки >>

За първи път тази година към Антарктида ще пътува български военен научно-изследователски кораб. Корабът с бордови номер - 421 "Св.св. Кирил и Методий" беше кръстен от актрисата Мария Бакалова. Той ще пътува към българската полярна база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън, с 21 души екипаж, под ръководството на капитан втори ранг Николай Данаилов.

В приветствието си на церемонията президентът Радев изтъкна, че с изпълнението на националната програма за полярни изследвания растат не само научните амбиции, но и възможностите на нашите полярници. Президентът изрази благодарност към Министерството на отбраната и българските Военноморски сили за предоставянето на кораба за нуждите на научните ни експедиции. Радев посочи, че този факт още веднъж ни утвърждава като морска държава и това историческо плаване е важна крачка напред, която ще донесе не само за по-голяма самостоятелност на нашите полярници, но и много по-категорично ще позиционира България на Белия континент.

Снимка: БТА

Значението на Антарктида расте, защото разгадаването на тайните на Белия континент има принос не само към борбата с климатичните промени и по-зеленото бъдеще на нашата планета. В условията на остро геополитическо противопоставяне, Антарктида е пример за дългогодишно ползотворно, безкористно партньорство на учени от различни нации, Антарктида е един образец за мирното бъдеще на нашата планета, каза президентът Радев.

Президентът изрази признателност и към традиционните партньори на българските полярни експедиции Испания, Бразилия, Аржентина, както и към Турция и Португалия, с които в последните години също развиваме активно научно сътрудничество.

Снимка: БТА

Държавният глава пожела на полярниците ни много научни успехи, да продължават да проправят пътя на България към Белият континент, да постигат нови научни открития, и да градят ползотворни партньорства. Развявайте гордо нашия трибагреник над Антарктида и се върнете живи и здрави в Родината, пожела президентът на участниците в 31-та ни експедиция.

31-ата Българска антарктическа експедиция е знаменателна, нашата програма е много амбициозна, каза проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на полярните ни експедиции. Тази експедиция се отличава от всички други по това, че в нея за първи път, въобще в морската история на България, военен научно- изследователски кораб ще излезе от Черно море. По този начин ще докажем, че сме морска нация, както и че можем да правим наука в Световния океан, каза проф. Пимпирев. С придобиването на кораба "Св.св. Кирил и Методий" другите държави започнаха да се интересуват повече от нас, защото вече имаме една инфраструктура, която може да се ползва от всички страни, изследващи Антарктида, добави проф. Пимпирев. Това е първият научно-изследователски военен кораб, който ще прави научни изследвания и ще стигне до Антарктида, това е едно историческо плаване, каза още той. Надявам се на борда на нашия кораб да се качат и адмирал Ефтимов, и президентът Румен Радев, каза още проф. Пимпирев. Ръководителят на полярните ни експедиции открои още ползотворното и дългогодишно сътрудничество на българските полярни експедиции с Испания, Бразилия, Аржентина, както и с Португалия и Турция.

Щастлив съм да бъда тук в Гербовата зала. Бях тук, когато президент беше Желю Желев, тогава той връчи за първи път националния флаг на Втората българска антарктическа експедиция и оттогава това стана традиция, която да ни носи късмет, посочи още проф. Пимпирев.

Българската полярна експедиция ще бъде от около 30 човека, разказа пред журналисти проф. Христо Пимпирев. Първата група тръгва за Ледения континет на 24 ноември, като полярниците ще пътуват с чилийски кораб, който ще ги превози до българската база от най-южния град на Чили Пунта Аренас. Групата ще включва логистици и учени и те ще открият базата за новия полярен сезон.

Учените от 31-ата антарктическа експедиция ще работят по няколко проекта, сред които геофизичен за изследване движението на земната кора, тъй като Антарктида е сеизмичен район, с вулкани. Ще има и геолози, които ще изследват минерализациите в околностите на българската база. Оказа се от предишните ни изследвания, че в пробите има злато и редки метали, които са изключително ценни в момента за високотехнологичните продукти, които имаме като мобилните телефони, батериите за електрическите автомобили, обясни проф. Пимпирев. Учените ни ще работят и по проекти в областта на биологията за изследване на уникалния растителен и животински свят на Ледения континент, както и за размерите на глобалното замърсяване. Установява се, че в перата на пингвините има някои тежки метали, което показва, че глобалното замърсяване стига чак до Ледения континент, посочи проф. Пимпирев. Ще се работи и по проект за топенето на ледниците и глобалното затопляне.

Христо Пипмирев каза още, че първоначалните разчети са корабът "Св.Св Кирил и Методий" да тръгне в средата на декември от морска гара "Варна" и към края на януари-началото на февруари следващата година да стигне до българската база на о.Ливингстън след 45 дена плаване. По пътя към Антарктида корабът ще мине през испанското пристанище Картахена, където ще вземе 50 тона багаж и материали за базата на испанските учени.

Сред присъствалите на церемонията по връчване на националния флаг на 31-ата ни полярна експедиция бяха служебните министри на образованието и науката Сашо Пенов и Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, който взе участие в 28-ата Национална антарктическа експедиция, посланици на страните партньори на България на Ледения континент.

Снимка: БТА

Снимка: БТА