Посланик Ролф Никел получил "учтива покана" за среща с външния министър Витолд Вашчиковски за днес по обед, каза говорител на полското външно министерство, цитиран в изявление на външното министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Отношенията на Полша с Германия и ЕС се влошиха след идването на власт на партията "Право и справедливост", спечелила изборите през октомври с платформа от консервативни католически ценности и евроскептицизъм.

"Право и справедливост" се стреми да постави държавните медии под пряк правителствен контрол и да промени състава на Конституционния съд, което предизвика протести и обвинения от правозащитници, че подкопава демократичния баланс на властите, отбелязва Ройтерс.

Председателят на Европейския парламент, германецът Мартин Шулц, сравни действията на полското правителство с тези на руския президент Владимир Путин в интервю във в. "Франкфурт алгемайне зонтагсцайтунг".

"Полското правителство приема изборната си победа като позволение да постави волята на партията над държавния интерес, било то в политиката или в кадруването. Това е контролирана демокрация от Путинов тип, опасна "Путинизация" на европейската политика", заяви Шулц.

Преди седмица германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отговаря за дигиталната икономика и информационното общество, заяви, че Варшава трябва да бъде поставена под специален механизъм за наблюдение за нарушаване на основни ценности на ЕС.

Вчера полският правосъден министър отхвърли призива на Йотингер като "глупав" в остро писмо, в което заклейми положението с медийните свободи в самата Германия и спомена нацистката окупация на Полша през Втората световна война.

"Нямам навика да отговарям на глупави коментари за Полша, направени от чуждестранни политици", пише правосъдният министър до Йотингер в писмо, публикувано от държавната Полска агенция агенция по печата (ПАП).

"Такива думи, изречени от германски политик, предизвикват най-лоши конотации сред поляците. Също и у мен. Аз съм внук на полски офицер, който през Втората световна война се е бил в нелегалната Национална армия с "германски надзор", отбелязва Жобро. 

Министърът, чиято партия подкрепя по-високите държавни разходи и консервативните католически ценности, обвинява германските власти, че са се опитали да прикрият новината за нападенията над жени в Кьолн в новогодишната нощ.

"Стигнах до тъжното заключение, че е по-лесно да говориш за измислени заплахи за свободата на медиите в други страни, отколкото да осъждаш цензурата в своята родина", допълва Збигнев Жобро.