Хората се подразниха от голяма част от мерките, въведени именно преди изборите и това оказа негативен ефект върху избирателната активност. Тя е и форма на протест, какваито са и гласовете за партиите и кандидатите, които подеха антиваксърските настроения. Това коментира в изборното стуидио на Dir.bg политологът Марая Цветкова. 

Друга причина за ниската избирателна активност са и слабите предизборни кампании. "И трите кампании бяха истинско мъчение за тези, които се занимават с тях, но освен това те доведоха и до почти пълно отвращение сред избирателите", смята Цветкова. Тя намира, че кампанията на новата партия, кандидат за парламента, е била по-свежа по причината, че тя не е натрупала умората, която имат останалите партии от последните няколко месеца. 

Политологът отчита като грешка късното обявяване на кандидатите за президенти на инициативните комитети, както и липсата на консенсус кой да бъде издигнат в самите партии и коалиции. Според нея това е довело до плюсове за кандидат-президентската двойка на Румен Радев и Илияна Йотова.

"Повечето политолози считахме, че изборите за президент ще изкарат повече хора да гласуват. Големите ни опасения бяха, че ако вотът не е "2 в 1", парламентарните избиратели щяха да са с ниска активност, за разлика от тези за държавен глава. Уви, оказахме се неприятно изненадани и ние", коментира политологът. 

Като "абсолютно безсмислено упражнение" определи тя 100-процентовото броене на разписки от машините. Според експерта Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да подаде оставка. Причината е недобре протеклата според нея информационна кампания. "Много хора не разбраха например, че нямат право да се върнат назад, ако не изберат опцията да гласуват и на президентския, и на парламентарния вот. И това доведе до напрежение и невъзможност много хора да гласуват", каза още Цветкова. 

Според нея "някакво" правителство трябва да има след тези избори, защото в противен случай може да се стигне до конституционна криза и отново до "заигравки с темата за Конституцията". 

Що се касае до избирателите в чужбина, Цветкова смята, че след като те веднъж заложиха на нови играчи, които вече ги разочароваха, сега отново ще заложат на такива - на нови играчи. 

Може да гледате изборното студио тук.