Много е вероятно Румен Радев да спечели още на първия тур президентските избори и да вървим към още една патова политическа ситуация да не може да се състави правителство. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков дни преди старта на предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 14 ноември.

"Няма парламентарна математика, която да даде ясния отговор, че правителство ще има", изтъкна той в предаването "Преди всички".

Киряков не очаква "никаква острота на сегашния изборен цикъл" - президентските и предсрочните парламентарни избори.

"Не очаквам и да се измислят сериозни скандали, които да разтърсят до неузнаваемост електоралните пластове", каза той.

Партията балансьор няма да е ДПС, а е възможно отново да е БСП, както беше и след изборите на 11 юли, посочи той и допълни, че левицата все още не може ясно да изчисти позицията си между партиите на статуквото и партиите на промяната.

Киряков отбеляза, че новата политическа формация "Продължаваме промяната" има широк диапазон и голям потенциал за привличане на избиратели, но е важно каква кампания ще проведат.

По темата с президентските избори политологът заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не би се изправил срещу Румен Радев, ако няма абсолютната сигурност, че ще спечели тези избори, затова няма да го направи.

"Ако Борисов се изправи срещу Радев, избирателите ще излязат масово да гласуват срещу Борисов, независимо дали харесват или не харесват Радев", смята Киряков.

По думите му бившият премиер от доста време насам иска "да се приюти, да намери пристан в президентската институция", но "не му е дошъл шансът, не му е дошъл редът" да се кандидатира за президент.

Според Киряков логиката на ДБ да издигнат собствен кандидат за президент е този кандидат "да тегли влака, да дърпа листите", като през това лице ще се преброят собствените избиратели.

Политологът изтъкна, че "този разкрач, който в момента са заели, ще им донесе разочарование" - както на лидерите, така и на избирателите, след като не се присъединяват към фронта, изграден от президента, а техният кандидат няма да бъде Христо Иванов.

"Ще извадят кандидат, който няма да успее по какъвто и да е начин да уязви кандидатурата на Румен Радев", допълни той.

"Всичко, което можеше да загуби като грешки на своя служебен кабинет, Радев си го връщаше обратно като подкрепа при всеки контраудар от страна на ГЕРБ", каза още политологът.

Киряков е на мнение, че ДПС ще излезе със собствен кандидат с турско име, а подкрепилите този кандидат много лесно ще могат да ги "търгуват" на балотажа срещу Радев.