Българският народ изпраща Негово Светейшество патриарх Неофит в последния му път. Да се поклонят пред духовния лидер в храм-паметника "Свети Александър Невски" дойдоха десетки граждани, политици и общественици. В катедралата присъстват председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г)., Симеон Сакскобургготски. Някои от тях предпочетоха да запазят мълчание в този ден, други си спомниха с благи думи за патриарха. 

Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ, каза пред журналисти държавният глава Румен Радев преди да влезе в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да отдаде почит на българския патриарх Неофит, в отговор на въпрос какво помни от личните си срещи с него.

Още помня как той ме благослови още в началото на първата ми кандидат-президентска кампания, посочи президентът и допълни, че имаме много уроци, които да учим от патриарх Неофит.

На толерантност и на обич помежду ни. Така отговори вицепрезидентът Илияна Йотова на въпрос кой е урокът, който трябва да научим като народ от патриарх Неофит. 

Вицепрезидентът каза, че патриархът на всеки празник ѝ е изпращал лично и специално послание. "Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот", посочи Илияна Йотова. По думите ѝ патриарх Неофит е имал най-топлите и най-благите очи, както и най-всеопрощаващата душа.

Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на всички. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков преди да влезе в патриаршеската катедрала. 

"Ще го помним като безукорен, безупречен духовник, като радетел за православието и за Българската православна църква и като човек, който призоваваше към единение и обединение", заяви той.

Росен Желязков каза още, че няма да забрави патриотизма и родолюбието на патриарха, защото той е обичал народа и Светата църква.

Ще запомня патриарх Неофит с неговата готовност да обединява и да разбере другия. Това заяви бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски. 

Той припомни, че е имал много срещи с блаженопочившия български патриарх. "Имали сме толкова разговори и срещи. Жалко, че си отиде толкова рано", добави Сакскобургготски.