Посещение на Световния икономически форум в Давос в последната минута, критики към Доналд Тръмп, внезапно посещение в еврейски ресторант в град в Източна Германия - това изглежда като прощално турне на Ангела Меркел. Въпросът сега е - колко ще продължи прощаването с властта, пише "Политико".

Според изданието, всеки, който търси допълнително потвърждение на твърдението, че канцлерът на Германия е пред края на своята изумителна политическа кариера е достатъчно да погледне само нейния уморен вид на последните събития, на които тя присъства.

Дори Макрон вече не се преструва. Вместо да покани Меркел да участва в неговите нови инициативи, той действа сам.

Когато сдаваше властта в партията си ХДС, Ангела Меркел обяви, че ще остане начело на управлението до края на мандата си през есента на 2021 година. Сега обаче повечето експерти смятат, че правителството едва ли ще оцелее толкова дълго.

И това не е толкова свързано с умората на канцлера от властта, а в много по-голяма степен с поведението на социалдемократите, участващи в управляващата коалиция.

Предстоят важни избори през идните месеци - гласуването за Европейския парламент и регионалните избори в Бремен в края на май, последвано от поредица от регионални избори в Източна Германия през есента.

Лошо представяне на социалдемократите в тези избори, което според сегашните проучвания е вероятно, може да ускори колапса на правителството.

Обща критика към СДПГ е, че след години на управление с Меркел, партията е станала почти неразличима от ХДС на канцлера.

Затова за някои вътрешни хора крахът на правителството е по-скоро въпрос "кога", отколкото на "дали".

Засега Меркел остава спокойна по време на конфликтите вътре в коалицията. Всъщност канцлерът е мълчал по повечето вътрешни спорове, след като през декември прехвърли контрола на ХДС на Aнегрет Крамп- Каренбауер.

Преходът на властта от Меркел към Крамп-Каренбауер е друг важен фактор в политическата ситуация.  В Берлин твърдят, че колкото по-скоро се разпадне сегашното правителство, толкова по-добре за Крамп-Каренбауер.

Затова и пълният мандат на Меркел не е най-доброто решение за собствената й партия, а вероятно и за самата нея. Защото животът продължава и след нейната оставка и поемането на управлението от нейната приемничка.