Димитър Аврамов беше арестуван на 17 юли 2012 г. и обвинен в подкуп и търговия с влияние.  Прокуратурата му повдигна обвинение за два подкупа, с общ размер 100 000 лв., както и за поискани 3000 декара от бизнесмена Светослав Илчовски в Монтанско. Според обвинението, депутатът от ГЕРБ е взимал пари от монтанския бизнесмен, "за да повлияят на службите по земеделие, да не бъдат взети субсидиите на Илчовски".

Аврамов подаде молба за снемане на депутатския му имунитет. ГЕРБ го изключи от редиците си. Той е и първият депутат, наказван за конфликт на интереси, опитвайки се да прокара закон в полза на арендаторите.

Заедно с бившия депутат, подсъдим за помагачество, бе и общинският съветник от Плевен Методи Петков. Той също беше оправдан от Софийския градски съд, съобщи БТА.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок.

От държавното обвинение коментираха пред журналисти, че ще протестират решението на съда, тъй като смятат, че двамата трябва да получат наказание - 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Очевидно има справедливост в България. Очаквах справедливостта да излезе наяве”, обяви Димитър Аврамов на излизане от съдебната зала, цитиран от news.bg. Той се въздържа от повече коментари, преди да има “стабилен съдебен акт, който да е влязъл в сила”.

Аврамов и Петков остават с мярка за неотклонение "парична гаранция".