Ако кабинетът "Денков" и парламентът бяха ученици, то избирателите биха ги определили като "двойкаджии" по шестобалната система. Този извод може да се направи от изследване на "Маркет линкс" и bTV, проведено сред 1046 души над 18 г. между 30 март и 7 април, чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета. По-благосклонни към подалото оставка правителство, което не успя с ротацията, са само избирателите на ПП-ДБ, които му "пишат" "добър".

Избирателите като цяло дават оценка 2,7 по шестобалната училищна система на 49-ото Народно събрание. 2,8 е оценката за кабинета "Денков". 

При отделните избиратели оценките не са много по-високи. Избирателите на ПП-ДБ посочват, че оценката им за кабинета е 4,2, а тези на ГЕРБ-СДС - 2,8.

Графика: bTV

41% от анкетираните посочват, че ще гласуват на предсрочните парламентарни избори през юни, а 12% са категорични, че няма да го направят. 

Графика: bTV

Доверието в институциите през последните месеци постепенно спада. Доверието в Народното събрание през септември е било 15%, докато през март - 9%. Това в правителство през септември е било 21%, а сега е 14%.

Очаква се малко по-ниска избирателна активност от предходните избори през 2019 г.

Графика: bTV

Повече от 8 пункта разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Резултатът на ГЕРБ-СДС е 25,5% от гласуващите. Този на ПП-ДБ е 17,1 на сто. 

Третото място сред заявилите, че ще гласуват, е на ДПС с резултат 11,8%.

Партията на Костадин Костадинов е на второ място при подреждането спрямо всички анкетирани, но сред гласуващите, "Възраждане" е четвърта по ред - с 10,3%.

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7%.

Според проучването "Има такъв народ" е под прага за влизане - с 3,9% сред гласуващите.

46% от българите са разочаровани от политическата ситуация у нас, сочи още проучването. При оценка на това какви емоции изпитват, които са свързани с политическата ситуация в страната, 18% определят, че са гневни. Други 14% са тревожни.