Министерският съвет определи и условията за предоставяне и възстановяване на възмездна финансова помощ от "Национална електрическа компания" ЕАД, одобри също и споразумението между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД във връзка с плащанията.

Според енергийния министър Теменужка Петкова, ако България плати реакторите до 15 декември, страната ни ще спести около 90 млн. евро. Половината от тях са отстъпка от руската фирма, а другата половина неправилно изчислени лихви.

Цялата сума за ядрените реактори без лихвите е 550 млн. евро без лихвите, които са 167 хил. евро на ден.

На 28 септември Народното събрание прие Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК ЕАД съгласно решението по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ "Белене". В него е регламентирано, че възмездната финансова помощ се предоставя въз основа на споразумение между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД.

Съгласно това споразумение, Министерството на енергетиката се задължава в срок до 9 декември да предостави на "Национална електрическа компания" ЕАД възмездна финансова помощ в размер на 601 617 133 евро.

От своя страна НЕК ЕАД се задължава в срок до 14 декември 2016 г. да изплати присъдените суми по арбитражното дело.

Получената възмездната финансова помощ НЕК ЕАД следва да възстанови в централния бюджет чрез бюджета на Министерството на енергетиката в срок седем години. Срокът за възстановяването й започва да тече от датата на предоставянето й.

Помощта се предоставя след получаване на становище на Европейската комисия.