Орешарски потвърди намерението за демонополизация на НЗОК, като го направи в отговор на въпроса от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова в рамките на блиц парламентарния контрол.

Тя попита какви мерки ще предприеме правителството по отношение на това българските граждани да се осигуряват така, че да няма недостиг в здравната каса.

"Монополното положение на НЗОК е в основата на трудно въвеждане на механизмите за събиране и разходване на средствата”, каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

С въвеждането на допълнителни стълбове в здравната система ще достигнем вече и до по-ефективна конкуренция, така че да окажем натиск върху цени и качество на здравни услуги, каза неотдавна Орешарски.

Преди десетина се разбра, че втори стълб на здравното осигуряване ще бъде въведен през втората половина на мандата на правителството.

Здравният министър Таня Андреева каза тогава, че се обмисля дали да се въведат няколко частни здравни каси или да остане сегашната НЗОК с възможност за задължително или доброволно здравно осигуряване по модела на пенсионното. 

Днес Орешарски изтъкна, че в последните десетина години здравната система функционира в режим на перманентен недостиг на средства.
Той каза, че НЗОК изпитва сериозни трудности с финализирането на тази година.

Премиерът обясни, че са набелязани мерки по промяна на механизмите на търговете, с които се доставят лекарствата. Планира се да бъдат въведени централизирани търгове за скъпоструващи лекарства, като намерението е да се намали стойността на лекарствата.

Ще бъдат взети мерки за по-добра събираемост на здравните осигуровки.
Отчита се значително нарастване на броя на здравно неосигурените през последните години.