Ръководствата на парламентарните групи на "Демократична България"(ДБ) и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) се срещнаха в Народното събрание, за да обсъдят подкрепа за предложения от "Има такъв народ" (ИТН) проектокабинет.

След разговорите председателите на групите Христо Иванов и Мая Манолова бяха лаконични - заявиха само, че са обсъждали ситуацията, която и двамата определиха като "много сложна".

Иванов уточни, че е говорено и за декларацията, която ИТН прочетоха от парламентарната трибуна тази сутрин, с която поискаха подкрепа за проектокабинета си на базата на общи приоритети, за които смятат, че са постигнали съгласие с другите партии по време на преговорите.

Десният лидер добави, че на срещата с ИБГНИ не са се разбирали за нищо. Още вчера обаче той заяви, че формацията му ще обяви дали ще подкрепи правителството чак другата седмица, когато се очаква президентът да го внесе за гласуване в парламента.

Манолова също подчерта, че няма новини от срещата с ДБ.

Междувременно кандидатът за премиер на ИТН - Пламен Николов, заяви, че мандатът за съставяне на правителство може да бъде върнат изпълнен на президента Румен Радев и преди петък, когато е крайният срок. Николов обяви това в кулоарите на парламента в отговор на въпрос на медиите.

Той подчерта, че партиите на протеста - ДБ и ИБГНИ, са предпочитани партньори, но добави: "Разбира се, ние търсим подкрепа навсякъде".

На въпрос дали се притеснява, че въпросните две формации няма да подкрепят предложения от ИТН кабинет, той отговори: "По-добре да се обмисли по-дълго, отколкото да се отреже веднага".