Бизнесменът Пламен Бобоков, обвиняем за аферата с боклука,  беше разпитан днес като свидетел по разследването за търговия с влияние, по което по-рано показания като свидетел даде и премиерът Бойко Борисов. Както стана ясно, той е получавал SMS от предприемача с искане за съдействие за либийския танкер, след което двамата са се срещали.

Пред медиите Бобоков заяви, че е дал обяснения по повод писмената си комуникация с Петър Ненов, който изтърпява у нас 6-годишна присъда, получена в Румъния за данъчни престъпления. Преди дни прокуратурата разпространи чат между двамата, от който стана ясно, че Ненов и искал да участва в процедура по помилване, а Бобоков е поискал съдействие за това от секретаря на президента Пламен Узунов.

"Нищо в моята кореспонденцията не може да се определи като престъпно, противозаконно или морално укоряващо", заяви за пореден път бизнесменът.

И продължи:

"Благодаря на г-н Борисов за това, което каза, защото аз отдавна разказвам, че ние с брат ми сме порядъчни хора, сериозни инвеститори. Благодарен съм на всички български държавници, които подкрепят българските предприемачи".

По-рано министър-председателят обясни, че познава само единия от братята Бобокови - именно Пламен, от повече от 10 години:

"Бил е в мои делегации, оказвал съм му съдействие за бизнеса зад граница по предложение на работодателските организации. Винаги съм считал, че е почтен човек".

Бобоков обаче подчерта, че конкретна помощ от държавата не са получавали, а по време на делегации било достатъчно да се каже и една добра дума.

Бизнесменът Росен Даскалов също беше разпитан днес като свидетел, заради разговори с Пламен Бобоков. Бившият общински ръководител на ГЕРБ-Русе коментира, че комуникацията му с бизнесмена е била единствено и само за спонсорство на спортни дейности, част от бизнеса му.

На въпрос дали може да потвърди думите на Бобоков, че народният представител Пламен Нунев кадрува в Русе за назначаването на хора по високи позиции, Даскалов каза, че не знае за това. Той обаче добави, че Нунев е влиятелен човек в града и в ГЕРБ.

Даскалов добави, че е изпълнявал "изцяло всичко стриктно, както е повелила тогавашната ситуация в партията". Той заяви още, че вярва в българското правосъдие и че Бобоков в дъното на душата си е добър човек.

"Надявам се всичко да излезе наяве, ако е сбъркал нека се докаже това нещо, но аз не вярвам в това", коментира още бизнесменът.