Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия отварят сметки в рубли, без това да нарушава европейските санкции. Това съобщи пред bTV министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му страната ни има техническа възможност да плаща за газ в руската валута, но ще изчакаме становището на Еврокомисията.

Новината на "Ройтерс", че Германия и Италия ще плащат на Москва, като отворят сметки в рубли, енергийният министър коментира така: "Нивото на солидарност и обединеност трябва да е минимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще видим какви ще са ефектите върху цялата система".

Заради отказа да имат сметка в рубли България, Полша и Финландия вече са със спрени доставки на синьо гориво от "Газпром".

По рано пред медията депутатът от ПП Венко Сабрутев изказа съмнения, че Рим и Берлин ще плащат за руския газ чрез сметки в рубли.

"Ако Германия направи плащане в рубли, което подлагам под съмнение, голямо съмнение, но все пак, ако се случи, Германия е много по-голяма икономика, много по-зависима. Твърдо ще има общо договаряне на цените", коментира Сабрутев.

По думите му ще бъде грешка, ако България ревизира позицията си и да отвори сметка в рубли.

От сайта на БСП става ясно, че вицепремиерът Корнелия Нинова смята, че "България трябва да поднови доставките с "Газпром".