Конфликтът между здравния министър доц. Стойчо Кацаров и протестиращите служители на "Пирогов" е пред разрешаване, след като Българският лекарски съюз събра двете страни на среща "на четири очи" в Министерство на здравеопазването.

Председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров посочи пред журналисти, че и министърът, и лекарите от спешната болница "изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики" и са се извинили за тона.

"Почти 100 или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Проведоха се доста продължителни разговори", каза д-р Маджаров.

Той уточни, че установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи.

"Имаме уверението от новото ръководство, че са обжалвани. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от "Пирогов" преди произнасяне на компетентните органи. На трето място - имаме доверие на всички лекари от "Пирогов". Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от "Пирогов". Обединяваме се около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали необходимостта от такива недоразумения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите", отбеляза председателят на БЛС.

На срещата е бил обсъждан начинът, по който са работили лечебните заведения през изминалата година.

"Има много изговорени неща. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви и много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват", подчерта д-р Маджаров.

"Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби", каза от своя страна пред журналистите началникът на отделението по гастроентерология в "Пирогов" д-р Камен Данов, който бе сред протестиращите лекари.

"Съгласихме се, че не бива да има такъв тон, да се слиза до такова ниво и да има такива обвинения, които излизат извън добрия тон. Представителите от УМБАЛСМ "Н И Пирогов" ще занесем тези четири точки по които постигнахме съгласие, на колегите в болницата", допълни той.

Д-р Данов е предложил на служебния здравен министър да предложи цялостна промяна в системата на клиничните пътеки. Той подчерта, че цялата система има нужда от реформа.