Водачът на делегацията на българските социалисти от ПЕС в ЕП Петър Витанов е уверен, че изслушването на Иван Гешев ще има своите последици - ще влезе първо в доклада на ЛИБЕ, чийто член е той, а след това и в доклада за върховенството на закона. Витанов разобличи твърдения на евродепутати от ГЕРБ/ЕНП, че Елена Йончева действа в сговор с главния прокурор. Той припомни, че тя има най-малкото основание за това - защото именно Гешев поиска имунитета й от Европарламента. Витанов е категоричен, че ако премахнем изобщо фигурата на главния прокурор ще си осигурим 28 броя ОПГ по места. 

- Какъв е практическият резултат от едно такова изслушване в подгрупата на ЛИБЕ, при положение, че главният прокурор е на крачка от отстраняването, след като президентът подпише указа? Има ли някакъв механизъм нещо да последва, или това изслушване е просто така, за сведение?

- Не е за сведение. Има няколко цели. Първо, без значение дали Гешев ще е главен прокурор след един месец, с голяма степен на вероятност смятам, че разкритията, които той прави, данните, които той дава, ще попаднат в становището на мониторинговата група. Която пък ще стане част от становището на комисията ЛИБЕ, която има съществен принос в изготвянето на годишния доклад за върховенство на закона на страните членки.

Тоест, това, което се случва в България, най-вероятно ще попадне в годишния доклад, с всичките позитиви и негативи от това нещо. Второ, мисля си, че очевидно ние сами не можем да си помогнем в освобождаването на узурпираната ни съдебна система и затова трябва да адмирираме всеки опит на европейските институции да се намесят и да помогнат. Защото виждаме, че нашата съдебна система е завзета. От 14-часовите изслушвания във ВСС установихме с абсолютна сигурност, че този орган не може самостоятелно да взема решение, че е превзет.

През последния месец станахме свидетели на разобличаването на политизацията на ВСС - видяхте един политически лидер, който до миналия месец подкрепяше главния прокурор, днес, обявявайки се срещу него, успя да го свали. Тук всякакъв мит за самостоятелна и независима съдебна система просто се изпарява. Виждаме, че хората са абсолютно обезверени от политическата класа, защото тези, които бяха уж призвани да се борят с модела, който завладя институциите, станаха част от него. И на практика очевидно България е неспособна сама да се справи. Затова аз не съм против този опит европейските институции да бъдат запознати най-малкото с реалната ситуация в България. Защото когато ние сме болният човек на Европа, не можем да си помогнем сами и Европа може да даде рецептата.

- Елена Йончева обяви, че ЕНП са се опитали по искане на ГЕРБ да спрат изслушването - очевидно го наблюдаваме и на европейско ниво.

- Потвърждавам думите й, защото още сутринта станахме свидетели на опит от страна на ЕНП да осуети изслушването на главния прокурор с мотиви, че вече не е главен прокурор - нещо, което противоречи на Закона за съдебната власт и на Конституцията. Тоест, направи се опит дори тук да бъде заглушен гласът на една от българските институции.

- Казвате, че не е финализирана процедурата за отстраняването на главния прокурор. Ще бави ли указа, според Вас, президентът? Чухме и призив от Кирил Петков Румен Радев да бърза с подписа. Каква е прогнозата Ви?

- Не мога да си позволя да давам съвети на президентската институция, особено когато в Конституцията не е упоменат срок, говори се само за разумен срок, като вероятно се визира нещо от порядъка на седмица-две. Но не съм в положение да давам съвети на президентската институция, там има достатъчно кадърни юристи.

- Важно е какъв политически знак би дал.

- Аз мога да кажа какъв е политическият знак с това, което стана в България - стана ясно, че добри в тази система няма. И този човек, който днес води война в прокуратурата, довчера защитаваше и криеше безобразията на тези, с които днес воюва. Но пък си мисля, че това е една добра възможност за разобличаване на цялата система и всичките недъзи в нея, така че в един момент, в който се бърза толкова много да му се отнеме възможността да говори, само по себе си също е притеснително. Не възнамерявам да защитавам никого, още повече, че ние, в БСП имаме позиция. И не само имаме позиция, а сме предприемали конкретни мерки - Янаки Стоилов миналата година с искането за отстраняването, Крум Зарков тази година със създаването на механизъм за контрол на главния прокурор, така че ние сме имали винаги ясна позиция.

- Но точно представител на вашата група на социалистите в ПЕС - Елена Йончева - беше обвинена, че е в сговор с Иван Гешев?

- В ГЕРБ са в паника, защото, за всички ни е ясно кой до момента пазеше Гешев - това бяха те. И днес, когато трябва да застанат на противоположна позиция, наистина е много трудно. Аз си мисля, че Елена има най-малкото основание да защитава Гешев - човек, който поиска нейния имунитет в Европейския парламент. Но Елена винаги се е борила за свободата на словото и самата тя вярва, че това е начинът и че дори операция "Чисти ръце" започва, когато човек от мафията започва да говори. Сега, когато имаме човек от системата, който е готов да говори, да му отнемат думата...

- Видяхме, че един главен прокурор може да бъде отстранен от ВСС и без конституционни промени в частта за съдебната власт - тогава те трябват ли ни?

- На практика така излезе. Видяхме, че ВСС не взима самостоятелно решения, ако питате мен.

- А как гледате на обсъжданата идея за премахване на фигурата на главния прокурор изобщо?

- Ако я премахнем и създадем 28 такива казуса по области, като казуса, който имаме с главния прокурор. Едно обединение между местния полицейски началник, между местния областен прокурор и кмета - става буквално ОПГ /б.а. - организирана престъпна група/, което на практика става недосегаемо. Премахването изобщо на главния прокурор не е работещият вариант.

- А по-добра ли е старата идея на Слави Трифонов и ИТН да бъде избиран главният прокурор, за да избегнем политическа намеса?

- Това не е състоятелно - да избираме пряко полицейския си началник и прокурора. Това по никакъв начин няма да увеличи прозрачността на институциите, напротив. А за премахването на главния прокурор, доколкото съм обсъждал с конституционалисти темата, е необходимо свикване на Велико народно събрание.

- Този парламент ще бъде ли в състояние да стигне до такъв етап и да свика ВНС?

- Виждаме една коалиция на недоверието - парламентарните сили нямат доверие помежду си, хората пък нямат на тях доверие. Така че не смятам, че изобщо да говорим за каквото и да било конституционно мнозинство, въпреки че някакви такива заявки се правят. Но те се правят заради друго - за да се оправдае срамната коалиция, в която тези, които трябваше да разграждат модела, се събраха с тези, които го създаваха. Това конституционно мнозинство, заедно с Русия, хибридните атаки, президентът и "Възраждане", е дъвката, която да оправдае тази омерзителна коалиция, която те направиха.

- Импийчмънтът на президента, за който говорят, също ли е дъвка?

- Импийчмънтът е каптиране и насочване на тази димна пелена, която се стреми да потопи в мрак реалните действия. Защото трябва да се намери един солиден враг за заблуда на общественото мнение и да се отвлече вниманието от това, което правят в тази абсолютно неприемлива коалиция.