Победата на Социалдемократическата партия в Германия е важен знак за цяла Европа и трябва да даде импулс и на българската левица в лицето на БСП. Това заяви ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

Германските избиратели наказаха Християндемократическия съюз (ХДС) за водената политика в последните години и решиха, че лява партия ще решава по-добре техните проблеми, обясни евродепутатът.

"За първи път от 20 години левицата печели в Германия, което е знак, че Европа може да тръгне по нов път", коментира Витанов.

По думите му германските граждани, които са едни от най-големи донори на средства в ЕС, не искат парите им от данъци да отиват за корупционни схеми. Това кореспондира и с мнението на българските граждани, които също са разочаровани, когато виждат, че европейските пари влизат в джобовете на шепа приближени до властта.

"Критиките към управляващите досега в Германия бяха свързани и с протекцията, която те осигуряваха за някои правителствата в Източна Европа, а по време на кампанията опоненти на Меркел и партията й изтъкваха, че тя е подкрепяла корупционни модели на управления и дори даваха за пример България", коментира Витанов.

"Германия е важен партньор на България и един от най-големите инвеститори в икономиката ни. Убеден съм, че бъдещото правителство ще работи добре със страната ни", каза още Витанов.

Малко по-рано Олаф Шолц - кандидатът за канцлер на германските социалдемократи, обяви, че е получил мандат да води следващото правителство, след като стана ясно, че партията му печели изборите в Германия, макар и с малка преднина пред Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. Той заяви, че ще се опита да сформира коалиция със Зелените и Свободните демократи.

Шолц, посрещнат с аплодисменти в партийната централа в Берлин и букет от червени и бели цветя, подчерта, че избирателите ясно са показали на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, че е дошло време да отидат в опозиция след 16 години на власт.

Председателят на БСП Корнелия Нинова също поздрави германските социалдемократи за победата им на изборите във Федералната република, съобщиха от пресцентъра на партията.

"От името на ръководството на Българската социалистическа партия и от мое име, моля, приемете моите най-искрени поздравления за изключителната победа на Социалдемократическата партия на федералните избори в Германия", заявява Нинова.

По думите ѝ тези избори ясно показват готовността на германския народ да промени хода на развитието на страната и да види по-социална Германия с по-активна роля в европейските въпроси.