В този случай ще е виновен водачът, ако е превишил разрешената максимална скорост или е нарушил друго правило от Закона за движение по пътищата, предаде БНР.

До гласуването се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, според което пострадал или убит на "зебра" пешеходец също има вина за причинена катастрофа, ако не се е огледал и не е съобразил скоростта на колата, идваща към него.

Това предизивка остро недоволство, а депутатката от ГЕРБ Нели Петрова - майка на прегазената от моторист Лора (20 г.) от Варна, предложи промяна в закона, която да защити в по-голяма степен правата на пешеходците.

Присъдата на мъжа, който уби дъщеря й на пешеходна пътека с мотора си, беше намалена именно с такъв мотив - че тя не е съобразила колко бързо той се приближава към нея.

Още промени

С глоба от 10 до 50 лева ще се наказва пътник в моторно превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг необходим документ, решиха още депутатите.

С глоба от 50 лева пък ще бъдат санкционирани нередовните пътници в междуселищните превози, а 300 лева ще е глобата за международните превози.

Народните представители решиха това с приемането на второ четене на промени в Закона за автомобилните превози.