"Завършихме септември за първи път от 2008 година с излишък, октомври също бе добър месец, по предварителни данни, ще имаме балансиран бюджет, така че ако и ноември е добър, може би ще има възможност и за коледни надбавки за пенсионерите, но за да не сме популисти, гледаме бюджета за ноември. Аз обмислям, само като имам парите, така че това ще се говори през първата седмица на декември. Не сме правили никакви разчети, просто гледаме бюджета да се изпълни", коментира Дянков.

Пенсионерите тази година са около 2 150 000, значителна бройка - така че винаги, когато става въпрос за увеличаване на пенсии – дали надбавки или постоянно увеличаване, както правим от следващата година с 9.8%, това е значителна сума. Просто е голяма бройката на пенсионерите. Точно за това казваме какъв е бюджетът, защото става въпрос за десетки, може би за стотици милиони левове. Дори и потенциални като коледни надбавки - не е малка сума", обясни Дянков.

Запитан дали ще има надбавки за държавните служители, така наречената 13-та заплата, министърът отсече: „В никакъв случай, откакто аз съм министър, никога не са давани и никога няма да се дават. На тях им се плаща, за да си вършат работата. Променихме Закона за държавния служител от месец август, така че по-добрите служители получават до 30% гъвкаво заплащане, но извън това няма да има никакви допълнително пари. Изчистихме го това от закона. Оказа се, че в над 80 закона имаше такава възможност. Вече няма, защото не смятам, че те трябва да получават повече, отколкото им пише в договорите.”

След като се запозна с новите археологически находки в крепостта Урдовиза Симеон Дянков обяви, че за следващата година за археологическата програма "Виа понтика" средствата ще бъдат увеличени двойно и ще бъдат около 30 милиона лева. Парите ще бъдат предназаначени не само за археологически разкопки, но и за консервация и подходяща експонация на древните артефакти по Черноморието, предаде БНТ.