Всички партии трябва да се смирят. Това, което започва днес - без избор на председател на парламента, показва, че не са разбрали урока на българските граждани. Надявам се през днешния ден да им дойде акълът, защото хората казаха да се смирим всички, независимо какъв резултат имаме. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание председателят на ДПС Делян Пеевски, след като депутатите не успяха да изберат председател и на този парламент от първо гласуване. 

По думите му номинираната от ГЕРБ-СДС Рая Назарян трябва да бъде подкрепена, както са направили народните представители от ДПС.

"Най-правилното е първата сила да получи шеф на парламента. Това е традицията. Призовавам всички колеги да се смирят. От нови избори няма смисъл. Спасители на България не ѝ трябват, видяхме докъде стигнахме от спасители, стигнахме до тези 30 процента (гласували на изборите на 9 май - бел.ред.)", допълни Пеевски.

Четири кандидатури предложиха партиите, сред които Рая Назарян от ГЕРБ беше най-близо, но събра подкрепата само на своята партия и на ДПС, което се оказа недостатъчно да седне в стола на първия сред равните. За нея гласуваха 114 депутати, 69 бяха "против", а 53-ма се въздържаха, а след неуспешния опит партиите се оттеглиха на половин час почивка.

Останалите номинации бяха на Петър Петров от "Възраждане", който стигна и до втория тур заедно с Назарян, както и "Има такъв народ", които издигнаха Силви Кирилов.

"Величие" също се изявиха с номинация - на юристката Юлияна Матеева.