Председателят на ДПС Делян Пеевски е поискал от Централната избирателна комисия оттегляне на заявлението за самостоятелна регистрация на партията за парламентарните избори, подадено по-рано днес от представители на другия председател Джевдет Чакъров. Това съобщиха от формацията.

Искането за оттегляне на заявлението е подадено чрез депутата Хамид Хамид, упълномощен от Пеевски.

Справка в устава на ДПС показва, че когато са избрани двама председатели, те изпълняват правомощията "заедно и поотделно" и участват в състава и дейността на органите на ДПС, когато това е предвидено в този Устав.

От ЦИК обясниха, че предстои да се произнесат по искането.

Дотук се стигна след като по-рано Централната избирателна реши да не регистрира за изборите двете коалиции около ДПС - близката до почетния председател на партията "Демокрация, права и свободи - ДПС" и тази около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало". Причината за отказа на регистрация и на двете коалиции е, че според Изборния кодекс не може да има една и съща партия в повече от една коалиция.

Последва реакция от ДПС на Доган. с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на парламентарните избори.

"В отговор на отказа на ЦИК за регистрация на нашата коалиция, с 5240 подписа внесохме документи за самостоятелно участие на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган и председател доц. д-р Джевдет Чакъров на предстоящите парламентарни избори", написаха от фракцията на почетния председател в поста си в социалната мрежа.

Документите на тази част от ДПС, останала лоялна на почетния председател Ахмед Доган, бяха внесени в ЦИК от депутата Валентин Тончев.

Междувременно стана ясно, че до момента ДПС на Доган не е подало заявление в СГС, с което да поиска в регистъра на партията да бъдат отбелязани промените в ръководството, както и да бъде вписан новият образец на печат, предаде БНТ като се позова на СГС. Така според регистрацията, ДПС се представлява заедно и поотделно от двама председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. 

На 27 август почетният председател на ДПС свика заседание на ЦОБ в лятната резиденция в парк "Росенец" край Бургас. Тогава от пресцентъра на "ДПС - Доган" разпространиха съобщение, че ЦОБ е решило да освободи Делян Пеевски като председател на ДПС. И още да изключи: Пеевски, Халил Летифов, Искра Михайлова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Станислав Анастасов, Радослав Ревански и Ертен Анисова от партията.

На същото заседание ЦОБ е утвърдило нови образци на печати на ДПС и анулирало предходните образци. Промяната в ръководството на ДПС подлежи на вписване в регистъра на политическите партии и тогава то е валидно за трети страни, извън движението. Срокът, в който промяната в обстоятелствата трябва да се заяви пред СГС е 30-дневен. 

ВКС разглежда две жалби на ДПС

В края на деня Върховният административен съд (ВАС) обяви, че ще разгледа на 10 септември две дела по жалби на ДПС срещу отказ на Централната избирателна комисия (ЦИК) за заличаване на регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда.

Делата са образувани по жалби на партия "Движение за права и свободи", представлявана от Делян Пеевски срещу решение от 4 септември на ЦИК, с което се отказва заличаване на регистрацията на политическата партия "Движение за права и свободи" за избори на 20 октомври, както и решение от 4 септември на ЦИК, с което е отказано да бъде заличена регистрацията на политическата партия "Движение за права и свободи" за участие в частичните избори на 20 октомври.

От Коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало", представлявана от Делян Пеевски, подадоха жалба до ВАС против отказа на ЦИК да регистрира коалицията за участие в изборите на 27 октомври.

В позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС, се казва, че от "ДПС - Ново начало" смятат, че отказът е незаконосъобразен, тъй като коалицията е представила всички необходими документи, съгласно Изборния кодекс.