Приемането на България в Шенгенското пространство е важна стратегическа цел, която е водещ мотив при сформирането на евроатлантическото мнозинство, което избра кабинета "Денков" в настоящия парламент. За изпълнението на тази цел е необходим пълен синхрон между институциите, така че да се използва целият потенциал на парламентарната дипломация, включително и непотърсеният досега от страна на премиера - този на членовете на Европейския парламент от ДПС. Това се казва в писмо, изпратено от съпредседателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски до българския министър- председател Николай Денков, разпространено от пресцентъра на партията.

Делян Пеевски изисква от премиера да представи пълен отчет за свършеното за приемането на страната ни в Шенген от избора на правителството на 6-ти юни т.г. до днес.

Искаме да знаем всичко дотук - всички факти и обстоятелства, свързани с работата на кабинета, председателстван от Николай Денков за присъединяването на България към Шенгенското пространство, се казва в писмото.

Изискваме от премиера да начертае и ни информира за стъпките, които смята да предприеме до заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-ти декември. Очакваме като резултат на изпълнението на тази стратегия, България да получи дата за приемане в Шенген, настоява Пеевски.

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС подчертава, че в името на добрата координация между институциите и взаимодействие с парламента, премиерът трябва да отчита ежеседмично свършеното пред Народното събрание, като към това представя и задълбочен анализ, изводи и прогнозни резултати.

Напомняме на министър-председателя, че ДПС влезе в конституционното мнозинство и подкрепи съдебната реформа, за да реализира важните за българските граждани цели, като присъединяването ни към Шенгенското пространство. Защото това има пряко отношение към условията за привличане на сериозни инвестиции в България, а от там и пряко отражение върху жизнения стандарт на всички български граждани, завършва Делян Пеевски.

Вчера преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова заяви пред премиера акад. Николай Денков, че ЕК подкрепя страната ни за Шенген и че България е изпълнила всички условия за приемането ѝ. Йоурова припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът на Нидерландия, една от държавите, които се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенген- Марк Рюте, каза в Брюксел, че чака да види каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване, допълни Рюте. Ако са изпълнени условията - да, ако не са - не, обобщи Рюте.

През седмицата България отново получи отказ за приемането в Шенген от Австрия. След среща с българския премиер Николай Денков във Виена, австрийският канцлер Карл Нехамер обяви, че за неговата страна е немислимо в момента Шенген да се разшири, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Според Нехамер невъзможността за приемане в Шенген на България и Румъния не е свързано с двете държави, а със сигурността, защото самите външни министри на ЕС казват, че шенгенската система не функционира.