ПГ "Обединени патриоти" внесоха в деловодството на парламента три от четирите законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, за които вчера лидерът на НФСБ потърси подкрепа от коалиционния си партньор ГЕРБ и от опозицията - БСП. Това рядко се прави по нашите географски ширини, коментира пред журналисти Борис Ячев.

Става дума за промени в закона за здравето, предвиждащи либерализиране режима на тютюнопушене на закрито, в Закона за устройство на територията (ЗУТ), засягащи преместваемите обекти, и за хазарта, отнасящи се до рекламата на хазартни игри.

Амбицията на патриотите е и да ударят "тарикатите от хазартния бизнес".

За облекчаване на тютюнопушенето на закрито ОП разчитат на подкрепата на левицата, за която вчера стана ясно, че е разделена 50 на 50 и депутатите й ще гласуват по съвест, на отделни колеги от ГЕРБ, на положителен вот и от "Воля", чиято ПГ предстои да вземе решение.

Поправките в ЗУТ са удар по мафията най-вече по южното Черноморие, убеден е Валентин Касабов, зам-председател на ПГ на ОП. Оказва се, че там има обекти по 300-400 квадрата дискотеки, които се водят преместваеми обекти, обясни той.

Първата основна промяна изисква всички преместваеми обекти да бъдат поставяни след одобрение на главния архитект на общината и едва тогава, когато става въпрос за държавен обект, да се гласуват от съответния ресорен министър.

Втората група промени са свързани с контрола по премахване на преместваеми обекти върху държавни имоти. До момента той се упражнява от общините, но те нямат нито финансов, нито човешки ресурс, затова идеята е контролът да се прехвърли на Дирекцията за национален строителен контрол и регионалните й структури, обясни Христиан Митев.

Прецизира се и определението "преместваем обект" - такъв, който не е трайно прикрепен към земята и може да бъде преместен, остава критерият павилионите да са площ до 15 кв. м и до три метра височина, но параметрите могат да се обсъдят.