Да има и доживотна забрана за посещаване на футболни срещи като мярка срещу футболното хулиганство - това предлагат от Обединените патриоти. Идеята обяви пред Дарик радио депутатът Славчо Атанасов, оглавил работната група, която ще предложи промени в законодателството за намаляване на насилието на стадионите. Самият Атанасов е и председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Промените се очакват след инцидента, при който хулиган рани тежко в окото млада полицайка и неин колега, хвърляйки бомбичка. Вчера съдът остави в ареста 25-годишния Йордан Исаев.

"В новия закон се налагат толкова много промени, че реално това ще е напълно нов закон. В него са заимствани най-добрите законодателни практики от Испания, Англия, Италия, Холандия. Редица тежки наказания се предвиждат за нарушителите", обясни Атанасов.

Определението за футболен хулиган е описано в 13 точки. Освен доживотната забрана за достъп до стадиона, се предвижда и полицейски арест до 25 денонощия, повишаване на паричните глоби, полагане на общественополезен труд - до 380 часа за тежките наказания.

"Oтговорността ще носи отборът домакин на спортното мероприятие", добави депутатът.

Ще бъдат въведени и поименни билети.

"Категорично трябва да бъдат премахнати и т.нар. коневръзи. Това е сектор, в който няма седящи места", каза Атанасов.

И още една идея предлагат от Обединените патриоти - да се въведат видеоповторенията, които според Атанасов ще намалят напрежението около спорните моменти във футбола.

Очаква се промените да бъдат предложени като законопроект до два месеца. А според очакванията на спортния министър Красен Кралев законът може да бъде приет до края на 2018 г.