Според една от трактовките при гостуването си за честването на 3 март в рамките на няколко минути в присъствието на държавния глава, българския патриарх Неофит и членове на президентската администрация, руският патриарх е "смъмрил" властите в София заради благодарностите до всички европейски народи, чиито войски са помагали за освободителната кауза по време на Руско-турската война. Това се видя и от видео, пуснато от руската патриаршия и руски медии.

Според друга трактовка обаче патриарх Кирил е изложил болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него, държави.

След като разговорът им по повод 3 март не е бил стенографиран и от него нищо не излезе, днес президентът Радев направи пред журналисти важни признания, които прозвучаха като остри критики. И ако критики с „вътрешен адрес“ не изненадват, то правят впечатление критиките към Москва, които са сериозни.

1. Посрещнах Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик, каза Румен Радев.

Тоест, играл е нетипична за висш духовник роля. Президентът със сигурност знае, че руският патриарх едва ли ще има по-различна позиция от официалната на Москва.

2. Нашата признателност към Русия е тази на свободни хора и нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство. Това президентът категорично "отстоял пред българския патриарх и уважавани български митрополити", които са били на срещата.

Тоест българите и българската държава са свободни да решават какви изявления да правят, кого да хвалят и на кого да благодарят – в случая на всички загинали за свободата на България, не само на етническите руснаци.

3. Радев е ядосан, че в публикувания от руската патриаршия запис от срещата са били изнесени само думите на патриарх Кирил, но не и неговият отговор. Затова държавният глава изрази увереност, че става въпрос за политическа режисура, в която "патриарх Кирил е бил въвлечен".

Така хем Радев определя поведението на Кирил като такова на политик, хем смята, че е бил „въвлечен“. Прозира известно противоречие в думите на президента, сякаш Кирил не е знаел какво прави и какво говори и пред кого.

4. Радев сякаш признава, че иска да забрави случката с патриарх Кирил, която вероятно не е оставила добри спомени у него. Предпочитам да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението (на българската църква) за нашето освобождение, каза той.

5. Кризата в отношенията между България с Русия се експлоатира от „истерични политикани, демагози и платени анализатори в Русия (също и в България, но това не е новина). Има среди (и в Русия), които експлоатират кризата в нашите отношения и нямат интерес тя да бъде преодоляна, изтъква президентът.

На 6 март руската държавна телевизия "Россия 1" излъчи разговор с водещ журналист Владимир Соловьов, в който гостите обсъждаха "Защо България забрави руската кръв". Соловьов критикува президента Радев, като припомни, че в своята реч по случай 3 март той благодари за Освобождението "не на единната руска армия".

Москва ще осмисли случая, изразява убеденост Румен Радев.

Друг генерал се изказа по темата часове преди президента – Леонид Решетников - руски генерал, познат и в България. Във фейсбук той написа, че битува „фактическа и невярна формулировка, която Русия не може да приеме“.

Говорим за паметта на нашите войници и ние бихме искали поне да знаете какво е нашето мнение. А дали ще го уважавате или не, това нека да ви каже съвестта. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате удивително отмъщение и удар с юмрук (по масата), изтъква Решетников.

Генералът се обръща към „уважаемите българи!“: този конфликт не би придобил такъв мащаб, ако не беше попаднал в ситуацията, в която се намират Русия, Европа и целият свят. В западния свят, в който сега е включена и България, се упражнява мощен натиск върху Русия, за да се спре, по думите на Владимир Путин, развитието й.

Ген. Решетников признава, че ние сме от различни страни. В тази хибридна война, водена от Запада срещу Русия, имаме много приятели в лагера на НАТО. Те не са политици, потискани пропагандатори и историци, а обикновени хора. В България има особено много такива, отбелязва той.

Благодаря ви, братя, че останахте верни на историческата любов, която се е развила в битки и в работа. Не се обиждайте! Думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с любовта на (духовен) пастир, казва в заключение ген. Леонид Решетников.