Патриархът бе обиден, че подвигът на руските воини бе сложен редом до воините от Финландия, Полша, Украйна Латвия и други държави. Той припомни, че всички тези народи тогава са били част от Руската империя, която е воювала срещу Турция и техните воини са били част от руската армия.

Патриархът направи това обръщение след срещата с президента Румен Радев. Все пак той даде добра оценка на нашия президент, определи го като мъдър политик и пожела повече такива като него в България, за да може да си говорят добросъседски с Москва.

В петминутен монолог в присъствието на държавния глава, българския патриарх Неофит, и членове на президентската администрация, руският патриарх "мъмри" властите в София заради благодарностите до всички европейски народи, чиито войски са помагали за освободителната кауза по време на Руско-турската война.

По време на приветственото си слово на връх Шипка президентът Радев спомена само руските воини, но часове по-късно в София на официалната церемония на празника спомена и другите народи. Те бяха споменати и от всички висши представители на властта, включително и от премиера Бойко Борисов при поздравленията по случай празника.

В началото на словото си Кирил благодари на българската страна за поканата и коментира, че "отложил всички пътувания и ангажименти, за да може да бъде в България на 3 март".

"Паметта за героичната борба на руския и българския народ за Освобождението на православна България е една особена страница в историята на нашите народи. Много бих искал да помоля Вас и властите да пазите тази памет, без зависимост от политическата конюнктура. Напомням ви, че след Кримската война Русия се оказва в най-тежко положение. Практически Кримската война е война на обединена Европа срещу Русия, която се застъпва за православните (народи) в Близкия Изток и светите места. Русия търпи загуба в тази война. И можете да си представите ситуацията, в която е взето решението за участието на Русия в освобождението на България. Цяла Европа е била против. Трябвало е да се преодолее това дипломатическо "ембарго" на Европа, за да се вземе решението за участието на руски войски в освобождението на България", казва още патриарх Кирил.

Патриархът заявява, че "Русия започва борбата за освобождението на Българя, движена от своята любов към българския народ, отслабена от резултата на предишната война и без да има каквато и да е политическа подкрепа от света. "Искам да ви кажа ясно, че България е била освободена от Русия. Не от Полша, не от Литва, нито други страни, а Русия. И искам откровено да кажа, че ми беше трудно да слушам всички тези препратки към участието на други страни в освобождението, каза Патриарх Кирил.

Той припомни, че нито полският сейм, нито литовският сейм не са вземали решение за началото на войната с османска Турция.

Надявам се, че медиите ни слушат и ще предадат някои разочарования на патриарха, който слуша неправилни исторически интерпретации на събитията, свързани с освобождението на България. Ние сме за историческата истина, г-н Президент. Тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има каквито и да е политически и прагматически причини, поради които тази историческа истина трябва да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", казва Кирил.