Най-възрастният народен представител в 47-ото Народно събрание Силви Кирилов от "Има такъв народ" откри първото заседание на новоизбрания парламент. Преди това той направи проверка на кворума, която установи 228 депутати в залата.

Депутатите положиха клетва и да подпишат клетвените листове. След това в пленарната зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на откриването на 47-ия парламент. Държавният глава заяви от парламентарната трибуна, че изборите за това НС слагат край на прехода, а залогът е съдбовен. Радев призова депутатите да "вдъхнат нов живот на парламентарния контрол, на практика отменен през последните години".

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. 

Време е да вложим смисъл в думите "народен представител", заяви Кирил Петков.

Представители на ПГ на ПП

Снимка: БТА

Трябва да си дадем сметка, че конфигурацията в настоящия парламент е много повече резултат от гласуването "против", отколкото от гласуването "за", каза след него Десислава Атанасова от името на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Парламентарната група на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си от парламентарната трибуна.

Лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова очерта три приоритета, с които "БСП за България" влиза в 47-ия парламент. Единият е започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, вторият - превеждане на държавата и българския народ през кризите с грижа за хората, а третият - активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на ЕС.

Да предложим на обществото истинска и осезаема промяна - това заяви Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Снимка: BulFoto

България, освен много трудности, има пред себе си огромни основания за надежда, заяви Христо Иванов от името на ПГ на "Демократична България" след Каримански.

Костадин Костадинов от "Възраждане" цитира "Септември" от Гео Милев от парламентарната трибуна и се обяви против Зелената сделка и заяви, че ще се бори срещу модерния фашизъм.

Костадин Костадинов

Снимка: BulFoto

За председател на Народното събрание беше избран със 158 депутатски гласа Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

В пленарната зала бяха служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство, омбудсманът Диана Ковачева, представители на Конституционния съд, съдебната власт, различни държавни институции, дипломатическия корпус и регистрираните в страната вероизповедания.

Снимка: БТА

На откриването на 47-ия парламент присъства и президентът (2012 г. -

2017 г.) Росен Плевнелиев и бивши председатели на Народното събрание.

На влизане в сградата депутатите получиха папки с Конституцията на Р България, правилника на Народното събрание и ръководство за експлоатация на пултовете за гласуване.

Вижте първия работен ден на новоизбрания парламент в снимки в галерията на Dir.bg ТУК>>>