Настоящите кметове на Анкара Мансур Яваш и на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу водят на местните избори, според предварителни данни от преброяването на гласовете на изборите, състояли се днес в Турция. Ако бъде потвърден, резултатът ще бъде голяма неуспех за Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Около 61 милиона души имаха право да гласуват. Държавната Анадолска агенция съобщи, че избирателната активност е била около 76%.

Мансур Яваш обяви победата си.

Искам да благодаря на всички, които ни подкрепиха въпреки потоците от клевети, които се изляха върху нас. Ще повторя това, което казах и през 2019 г. - това не е победа, защото това не е война. Ние ще продължим да служим на Анкара и на народа. Но тези, които подкрепиха нашия опонент, също не са загубили, каза Яваш пред жителите на Анкара.

Според 59,3 на сто от преброените бюлетини Яваш получава 59,1 на сто от гласовете, а кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок е получил подкрепа от 33,2 на сто от избирателите, информира телевизия ТГРТ.

Кметът на Анкара отбелязва, че "настоящите избори се превръщат за него и неговата Народнорепубликанска партия в пътна карта за по-нататъшна политическа дейност".

Той каза още, че според междинните резултати кандидатите на НРП за кметове на общините в Анкара печелят в 16 от общо 25 общини.

Управляващата партия се надяваше да си върне контрола върху столицата Анкара, чийто вот загуби през 2019-та след 25-годишно управление.

Кметът на Анкара и кандидатът на Републиканската народна партия Опозиционният кмет на Анкара Мансур Яваш гласува в избирателна секция в Анкара

Снимка: АР/БТА

При непълно преброяване на гласовете в Истанбул води настоящият градоначалник на Истанбул Екрем Имамоглу от НРП, който се опитва да възстанови опозицията като политическа сила след електоралното поражение на вота за президент и парламент от миналата година.

Снимка: АР/БТА

Според преброени 62,1 от бюлетините настоящият градоначалник на Истанбул на този етап има подкрепата на 50 на сто от избирателите, а основният му опонент от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум е подкрепен от 41,4 на сто от избирателите.

Според тези резултати Имамоглу най-вероятно ще остане кмет на Истанбул втори мандат. На пресконференция малко преди полунощ той заяви, че е спечелил изборите с разлика от милион гласа на базата на почти всички преброени бюлетини.

Партията на справедливостта и развитието, или AKP, кандидат за Истанбул Мурат Курум провежда гласуване преди гласуване в избирателна секция в Истанбул

Снимка: АР/БТА

Оспорвана битка за кметския пост се очертава и в егейския град Измир (трети по големина в Турция). Според преброени 55,1 от бюлетините Джемил Тугай от НРП получава 47,9 на сто от гласовете, а Хамза Даг от ПСР има подкрепата 37,8 процента от избирателите, сочат данни на ТГРТ.

Според предварителни данни на Анадолската агенция прокюрдската партия ДЕМ води на изборите в десет окръга в Източна и Югоизточна Турция.

Според 43,3 на сто от преброените бюлетини в населения главно с кюрди град Диарбекир кандидатката на ДЕМ за кмет на града Айше Серра Буджак Кючюк води с 63,41, а кандидатът на ПСР Мехмет Хали Бил

Снимка: АР/БТА

Малко преди 21 ч. българско време РНП водеше с два пункта по гласове на национално ниво. От десетте най-големи града в Турция ПСР има отчетлива преднина само в три и те са традиционни крепости: Газиантеп (на юг) и Кайсери и Коня (в Централния Анадол). В другите седем опозицията е на власт в последните 4 години, с изключение на Бурса, където след 22:30 ч. българско време разликата беше близо 10 пункта. Бурса две десетилетия подкрепяше ПСР.

Запазването на тенденцията на РНП би означавала и пробив в Централна Турция, отвъд само в крайбрежните региони, с които традиционно се свързва, отбеляза ръководителят на програмата за Турция в Middle East Institute Гьонюл Тол. Интерактивните карти на големите турски медии обрисуват и възможността за пробив в черноморски провинции, където са силни Ердоган и свързаните с него крайнодесни от Партията на националистическото действие.

Развръзката на изборите в Турция зависи отчасти от оценката за справяне с икономическите проблеми вследствие на инфлацията от близо 70 процента, както и от кюрдския и ислямския вот. Прокюрдската партия изигра решаваща роля за победата на опозицията в Истанбул през 2019. За президента Ердоган работи разпадането на опозиционния алианс след изборното поражението от миналата година. Позициите му обаче се подгопаваj от нарастващата подкрепа за ислямистката Партия на новото благоденствие. Тя заема твърда позиция срещу Израел в конфликта в Газа и се храни от недоволството от справянето с икономическите проблеми.

Как премина вотът в Турция

Ердоган гласува около 13:30 часа в Истанбул в средно училище "Саффет Чеби", което се намира в района Юскюдар на азиатския бряг на града на Босфора. Стотици хора часове преди това очакваха с нетърпение Ердоган пред училището.

Президентът пристигна в бронирана лимузина заедно със съпругата си Емине Ердоган. Президентското семейство бе ескортирано от голям брой служители по сигурността.

Снимка: АР/БТА

Стотици хора очакваха президентската двойка пред входа на училището. Ердоган се ръкува с мнозина, разменяйки по някоя дума с тях. Снима се с много хора.

Президентът даде път първо на съпругата си Емине Ердоган към тъмната стаичка. След нея гласува и той. Двамата заедно пуснаха бюлетините в изборната урна, а след това се разписаха в протоколния лист. Нека изборите да бъдат благодатни за всички, за турската демокрация, каза Ердоган, след като гласува. В кратко изявление, което направи пред турските медии, Ердоган каза, че днешните избори са много важни за турската демокрация.

"След парламентарните и президентските избори през миналата година, днес нашите граждани гласуват за местни органи на властта. Два изборни периода един след друг са изморителни за гласоподавателите, но вярвам, че днешните резултати от вота ще бъдат стъпка към ново начало, нов период за развитието на нашата страна. Благодаря на всички за участието в предизборната агитация, на всички служители, които днес са на пост за демократично протичане на изборите", каза Ердоган, цитиран от ТРТ Хабер.

Снимка: АР/БТА

След гласуването, в двора на училището той побеседва с насъбралите се хора, които се надпреварваха да се ръкуват и да се снимат с него.

Снимка: АР/БТА

По-рано този месец Ердоган, който самият беше кмет на Истанбул от 1994 до 1998 г., каза, че общинските избори ще бъдат последните му. Той е на власт от 2003 г., когато беше избран за министър-председател и след това за президент през 2014 г. През 2017 г. конституционна промяна премахна длъжността министър-председател, давайки на Ердоган пълната изпълнителна власт. През май миналата година Ердоган не успя да получи мнозинство от гласовете на първия тур на президентските избори. През 2014 и 2018 г. той спечели категорично и нямаше балотаж.

Голям брой турски и чуждестранни журналисти следяха изборите главно в Истанбул.

Един от основните кандидати за кмет на Истанбул - Мурат Курум от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), гласува в квартал Кяътхане заедно със съпругата си и сина си, който гласува за първи път.

Партията на справедливостта и развитието или ПСР, кандидат за Истанбул Мурат Курум, в средата, и членовете на семейството му гласуват в избирателна секция в Истанбул

Снимка: АР/БТА

След като упражни правото си на глас, Курум благодари на избирателите. "Вярвам, че днешният ден ще бъде празник и че ще осъществим мечтата си да направим мегаполиса най-добрият град за живеене", каза той. Курум прикани хората да отидат вечерта в джамията за намаз и да се поздравят с изборна победа.

Кандидатът за втори кметски мандат в Истанбул Екрем Имамоглу гласува в квартал Бейликдюзю заедно със семейството си. Пред избирателните секции в мегаполиса Истанбул от сутринта се извиха опашки от гласоподаватели.

Кметът на Истанбул и Републиканската народна партия, или CHP, Екрем Имамоглу, вдясно, съпругата му Дилек Имамоглу и синовете гласуваха в избирателна секция в Истанбул

Снимка: АР/БТА

Над 11 милиона души имаха право да гласуват в общо 33 000 секции в мегаполиса за 49 кандидати за кмет на Истанбул.  В столицата Анкара по данни на Окръжната избирателна комисия право на глас са имали 4 304 871 регистрирани гласоподаватели.

Общият брой на избирателите в страната е около 61 милиона. Някои от тях се явиха в избирателните секции с интересни, а в някои случаи и забавни облекла.

Избирател с кюстюм на космонавт, а друг - като крал

В град Дюздже състезателят по Муай-тай Мухамед Бишгит се яви за гласуване в костюм на космонавт. По думите на 34-годишния спортист, костюмът е изработен по негов дизайн.

"Аз се вдъхнових от първия турски космонавт Алпер Гезеравджъ. Неговото име се записа със златни букви в историята на космонавтиката. Гордея се с него, затова реших да се явя да гласувам облечен като космонавт. Мечтата ми е един ден и аз да полетя в Космоса. Днес гласувах, за да се осъществи мечтата ми", каза Мухамед Бишгит пред Хаберлер.

Снимка: АР/БТА

В южния град Адана 69-годишният Хюсеин Шен се яви да гласува облечен като крал с корона и дрехи в оранжев и бял цвят, които по думите му са символите на Адана.

"Дойдох да гласувам с одеждите, с които са свикнали да ме виждат моите съграждани. Смятам, че по този начин правим добра реклама на нашия град. Съгражданите ми са щастливи, аз също",каза той, цитиран от Хаберлер.

Снимка: АР/БТА

По улиците на града много хора си правеха снимки с него.

Друг жител на Адана - 63-годишният пенсионер Шахин Юнал, пък гласува с традиционно облекло за този край - шалвари, каскет, броеница.

"Днес е важен ден, гласуваме за нашия град. Искам да се запомни. Затова се облякох с нашето традиционно облекло. Нашият квартал е най-старият и аз много държа на запазването на традициите. Особено ценна е броеницата, която никога не забравям, дори когато излизам от къщи", казва той.