Харис Дукас постигна невъзможното. Ако преди няколко месеца 44-годишният машинен инженер се разхождаше по улиците на Атина, никой не би го разпознал. Сега той е кмет.

Това е забележително постижение за човек, който има слаб политически опит, малко връзки с лявоцентристката партия ПАСОК и чийто дясноцентристки съперник, за когото дори самият Дукас каза, че е "роден победител", доминира от 2019 г., , отбелязва в анализ "Политико", цитиран от БТА.

"Когато ПАСОК ми направи предложението да се кандидатирам, това изглеждаше като безумен сценарий", каза Дукас. "Но не бих могъл да откажа", добавя той.

Още преди да встъпи в длъжност на 1 януари, Дукас попадна под обстрела на политическите си опоненти и поддръжниците на кмета, когото замени - Костас Бакоянис, който по стечение на обстоятелствата е племенник на дясноцентристкия министър-председател на Гърция.

Централното правителство, в акт на отмъщение, както твърдят приятелите му, го очерня и му отнема правомощията. Въпреки това Дукас е непоколебим и пътят му към властта може да бъде модел за други аутсайдери, които искат да променят статуквото.

Прикрито недоволство

Дукас се изправя срещу това от самото начало. Освен че е толкова неизвестен и разполага само с ограничено време, за да стане разпознаваем за хората, той трябва да проведе кампанията си в средата на лятото, когато много атиняни са извън града - често на някой от гръцките острови, на много часове от континенталната част. Дукас трябваше да убеди хората да подкрепят неговата кандидатура и да ги върне в столицата, за да подпишат необходимите документи.

"От самото начало бях сигурен, че само аз мога да победя Бакоянис", казва той. "Видях, че в Атина има скрито недоволство и има един роден победител. Но историята е пълна с родени победители, които в крайна сметка са били победени", добави той.

Дукас, който е също така преподавател по енергийна политика, се кандидатира с подкрепата на ПАСОК, но получи подкрепата на всички леви партии на втория тур на изборите.

Той спечели подкрепата на видни личности от области като науката, изкуството и екологията и изгради политическа програма, която според него е "отвъд политическите партии и цветове".

Дукас беше избран преди всичко с екологична програма, като обеща да понижи температурите в Атина, увеличавайки зелените площи и намалявайки енергийната бедност.

"Враждебни действия"

След встъпването му в длъжност отношенията с националното правителство на Гърция, ръководено от дясноцентристката Нова демокрация, са изострени. Поддръжниците му вече се притесняват, че той няма да успее да реализира идеите си. Опозиционни партии определиха начина, по който централното правителство се държи с него, като "отмъстителен" - не само към Дукас, но и към гражданите на Атина, които са гласували за него.

Дни преди да поеме официално властта, правителството лиши столичната община от правомощия и средства за градски проекти и прехвърли надзора към централното правителство.

Дукас нарече този ход "пренебрежително, почти враждебно действие спрямо общинските власти" и се зарече да предприеме съдебни действия.

"Това е сериозен удар и спънка за общината", каза той. "Спомням си как международните кредитори по време на финансовата криза твърдяха, че прекалено много пари са концентрирани в твърде малко хора, докато децентрализацията би създала повече отчетност и контрол", посочи още той и добави: "Вместо това ние правим стъпки все по-назад и по-назад".

"Херцог на Палестина"

Имаше и други спънки. Обещанието за повторно отваряне за движение на централен булевард, затворен по време на ковид пандемията, е блокирано от правителството с твърдението, че е възможно там да се намират антични находки.

Той беше порицан в социалните медии и от членове на парламента, когато първата му поява на новогодишния концерт на централния площад "Синтагма" в града беше съпроводена от хора в публиката, развяващи десетки палестински знамена.

"Херцогът на Палестина" стана тренд в социалните медии.

На колегите на кмета се наложи да уточняват, че младото момиче, което се присъедини към него на сцената, е просто тъмнокосо, а не палестинско.

"Изглежда, че каквото и да направя, веднага се изопачава", каза той. "Изглежда, че след всяка моя намеса се създава изкривена новина. Ще влезем в сблъсък, когато усетим, че ни поставят пречки на пътя".

"Сега аз съм кметът"

Той има дълъг списък със задачи, за да преобрази гръцката столица. Според проучване на Европейската комисия, проведено в 84 града, жителите на Атина са сред най-малко доволните. Гръцката столица е обявена за най-лошия град за дигиталните номади.

"Атина не може да бъде град само за туристи, не може да бъде безкраен търговски център", каза той. "Но знам, че това са [само] лозунги и сега аз съм кметът".

Той разпореди проучване, което да установи устойчивата комбинация от туристи и жители за всеки квартал, като обеща нов градски данък въз основа на резултатите. Дукас също така призова правителството да премахне т.нар. схема за златни визи, която предоставя разрешения за пребиваване на инвеститори в недвижими имоти. Той създаде служба за намаляване на енергийната бедност, която има за цел да идентифицира уязвимите домакинства и да използва възобновяема енергия за по-евтино електричество.

Моделът Дукас

Представители на левицата и левия център сега се чудят как да пренесат "модела Дукас" към по-широката политическа сцена.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис си осигури втори мандат през юли и оттогава опозицията срещу него в национален мащаб отслабна още повече. Социологическите проучвания показват, че общата подкрепа за трите най-големи съперничещи си партии не достига подкрепата за управляващата Нова демокрация.

Но Дукас е положително настроен.

"Моята победа показва, че и без да имаш системи зад гърба си и тежки политически оръжия, можеш да създаваш разломи и в крайна сметка победите да променят статуквото", казва той.

Докато левоцентристите в Гърция чакат с нетърпение някой, който да обедини техните съсипани политически партии на национално ниво, някои се замислят дали Дукас би могъл да е техният човек. Те посочват примера на Антонио Коща, който беше избран за министър-председател на Португалия, след като беше кмет на Лисабон.

"Преди няколко месеца не знаех, че ще се кандидатирам", казва Дукас. "Не си представях, че ще бъда кмет. Така че никой не знае какво крие бъдещето".