ЦИК започва работа по подготовката на изборите на 29 октомври, обявиха от Комисията на първия си брифинг за местния вот. Регистрацията на партиите и коалициите ще започне от 9:30 ч. на 4 септември. 

"Местните избори са свързани с най-мащабната подготовка. Назначават се 265 общински избирателни комисии. Подготовката върви спокойно. Това, че бяха насрочени юли, даде възможност всички участници на избори да бъдат подготвени", каза на първия брифинг на Комисията нейният председател Камелия Нейкова.

"Приели сме какво значи изискването за уседналост. Регистрацията на партии и коалиции започва в понеделник и ще приключи на 13 септември", добави Росица Матева, говорител на ЦИК.

В момента са назначени около 160 общински избирателни комисии. При 84 комисии не е постигнато съгласие от политическите сили. Общинските избирателни комисии ще започнат работа на 9 септември. Ще се избират 265 кметове на общини.

ЦИК още няма яснота за надграждането на софтуера - нито кога ще е готово, нито колко ще струва. 

До десетина дни в Комисията очакват отговор от фирмата за надграждането на софтуера на машините, както и каква ще е цената му, обяви говорителят на Комисията Росица Матева. Надграждането му се налага, тъй като, когато е купуван, той не е бил предвиден за гласуване на местни избори, обясни тя.

"Непрекъснато сме в кореспонденция със създателя на софтуера, изпратили сме писмо на какви технически изисквания да отговаря. В повечето секции ще се гласува с 3 бюлетини, само в няколко с 4. Преценка на ЦИК е да реши как ще действа", каза още Росица Матева.", допълни Матева. ЦИК ще реши как да действа, когато получи отговора от фирмата и узнае колко ще струва на бюджета.

ЦИК възлага дейностите по организацията и провеждането на изборите с обществена поръчка, но обявената обществена поръчка няма общо с надграждане на софтуера, а се отнася до инсталирането и логистиката, уточни говорителят на Комисията.

ЦИК трябва да осигури възможност избирателите да гласуват с машини и с хартиени бюлетини, но Комисията не доставя хартията, а за това отговаря печатницата на БНБ, каза още Росица Матева в отговор на въпрос за евентуален проблем с доставката на хартия.

От Избирателната комисия още не знаят какъв ще бъде общият брой на кметовете, които ще избираме на общини, райони и населени места. Към момента е ясно само, че на 29 октомври ще избираме 265 общински кметове, а районните в София, Варна и Пловдив ще бъдат, съответно, 24, 5 и 3.

Общинските избирателни комисии ще започнат своята работа на 9 септември, когато ще решат и за мандатите на общинските съветници.

Тя поясни, че за районен кмет имат право да гласуват всички, на които постоянният и настоящият адрес е регистриран преди 28 април 2023 г. 

Матева каза още, че след среща с представители на кабинета миналата седмица по темата за параваните е било решено да получат предложение от МС за условията, на които трябва да отговарят, след като на последните парламентарни избори такива нямаше и те бяха изработени от най-различни материали и в най-различна големина.

Редовните си брифинги ЦИК занапред няма да дава в четвъртък, а всеки вторник от 14.00, съобщи нейният говорител.