Преди гласуването на кабинета лидерът на ПП и номиниран за премиер Кирил Петков намери нетипичен начин, за да представи новите вицепремиери и министри от парламентарната трибуна - през формулирането на управленските приоритети. Той издаде и каква ще бъде първата му заповед - без зелен сертификат в Министерския съвет няма да се влиза.

"Днес е важен ден да продължим промяната - на мисленето и промяната на управлението. Първата ни задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно", заяви Петков. "Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени и промени в съдебната власт", добави той.

Да се облекчи цената на тока за битовите потребители и цените за бизнеса, постави като първа задача бъдещият министър-председател. "Гръцката връзка трябва да стане максимален приоритет максимално бързо", каза Петков и добави задължителната диверсификация като задача на бъдещия министър на енергетикат

Той продължи със здравната криза и разрешаването й. "Единият вариант е да кажем - махаме зелените сертификати, затвяраме си очите пред науката. Другият варриант е да кажем - трябва да се ваксинираме. Докато едно време имаше въпроси за ваксината, сега вече 8,5 са си сложили по една ваксина, 3,6 милиарда са се ваксинирали" посочи Петков. Ние оставаме зад Руанда, Пакистан и Таджикистан. Моята първа заповед ще бъде - всеки в Министерски съвет трябва да има зелен сертификат", зарече се още Кирил Петков.

"Мотото на нашето правителство ще бъде - нулева толерантност към корупцията и към всеки един лев, изхарчен непрозрачно", добави още за приоритетите на кабинета Петков. И обяви името на Бойко Рашков.

"За икономиката ние слагаме двама човека", представи той имената на Корнелия Нинова и Даниел Лорер, като подчерта, че този сектор ще бъде ключов.

"Крайно време е да свържем Северна и Южна България, този митичен тунел под Шипка трябва да стане реалност", продължи Кирил Петков с представянето на най-важните задачи пред транспорта и регионалното развитие, като промотира и двамата министри.

Децата да бъдат обучени в училището, а не чрез частни уроци, каза още Петков, като изтъкна, че за повишаването на качеството на образованието ще разчита на проф. Николай Денков.

В сферата на социалната политика Кирил Петков назова името на социалиста Георги Гьоков, на когото даде поръчението: "От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност".

"Аз ще бъда пръв между равни, само отборно можем да постигнем всички тези цели", обобщи Кирил Петков на финала на представянето на министрите и приоритетите на новата власт. Той призова още и опозицията да бъде критична към управляващите.